Hlavní obsah
Článek

Zemřel herec Josef Abrhám (†82). Informaci o odchodu vynikajícího herce přinesl Blesk, kterému smutnou zprávu potvrdil hercův kamarád Jan Kačer.

„Moc rád vám k Pepikovi něco řeknu. Teďka ale, prosím vás, ne. Já jsem se z toho ještě nevzpamatoval. Nejsem schopen. Je to pro mě obrovská rána,“ řekl. Abrhám zemřel 11 měsíců po své životní lásce Libušce Šafránkové (†68). Populární herec s gentlemanským chováním a vysokým mravním kreditem patřil mezi nejvýznamnější umělce současnosti.

Z Abrhámových filmových rolí připomeňme například mladého pana Mulligana z Pensionu pro svobodné pány (1967), mimořádně plodného poručíka Rudiho Macháčka z Partie krásného dragouna (1970), zoufalého matikáře Jandu z Marečku, podejte mi pero! (1976), stěhujícího se Knotka z Kulového blesku (1978) či fantoma Restaurací a jídelen Dalibora Vránu z Vrchní, prchni! (1980). A samozřejmě i záletného doktora Arnošta Blažeje z televizního seriálu Nemocnice na kraji města (1977).

Působil také na divadelních prknech. Nějaký čas hrál v Divadle na Vinohradech a v Národním divadle, ale nakonec dal přednost souboru nově založeného Činoherního klubu, kde exceloval mj. ve hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Revizor, Tři v tom či Audience.

Josef Abrhám tvořil více než 40 let harmonický pár s herečkou Libuškou Šafránkovou, která do hereckého nebe odešla loni v červnu.

Reklama

Další články

Načítám