Hlavní obsah
Článek

Divácký úspěch komedie Můj brácha má prima bráchu (1975) inicioval o tři roky později pokračování, jehož režie se znovu ujal Stanislav Strnad. Protagonisty filmu Brácha za všechny peníze jsou opět bratři Martin (Roman Čada), kterému je teď patnáct let, a Honza (Jan Hrušínský).

Za ty tři roky se toho změnilo víc než dost – Honza už je ženatý a se svou láskou Zuzanou (Libuše Šafránková) má malou dceru. Jenže mezi mladé manžele vstoupí žárlivost a vypadá to, že dojde na rozvod. I tentokrát se Martin pokusí jejich vztah zachránit, jenže sám má teď starostí víc než dost. Jak to všechno dopadne, zjistíte 10. května na Televizi Seznam.

Ach, ty křivky…

Ve filmu se znovu setkáme i s dalšími známými postavami, včetně rodičů Pavelkových (Josef Bláha a Slávka Budínová) a Vránových (Vladimír Menšík a Blažena Holišová). Chybí ale Martinova kamarádka Pavlína. Její představitelka Ivana Maříková totiž za dobu od prvního natáčení hodně vyspěla, a navíc byla o dost vyšší než Roman Čada.

Filmaři ji nejdřív poslali na gymnastický trénink, ale její ženské křivky vynikly po měsíci v tělocvičně ještě víc. Nedalo se dělat nic jiného než postavu Pavlíny škrtnout a nahradit ji novou kamarádkou Magdou.

Přišla jen na zkoušku

Tu ztvárnila osvědčená dětská herečka Magda Reifová, která měla před kamerou už spoustu zkušeností – poprvé si zahrála už v roce 1972 v TV seriálu Jana Eyrová. Diváci ji ale znali především z úspěšného snímku Páni kluci (1975), kde hrála Tomášovu lásku Blanku.

Režisér Stanislav Strnad se s ní přesto rozhodl udělat zkoušku, ke které přizval Natašu Gollovou. Někdejší hvězda prvorepublikových filmů ale v jeho filmu nehraje, zúčastnila se pouze této zkoušky, která měla otestovat Reifovou.

Proslavil ji Menzel

Zuzaninu matku hraje Blažena Holišová, kterou máme všichni spojenou především s rolí megery Francové, která ve filmu Slavnosti sněženek (1983) neustále sekýruje svého manžela. V tomto Menzelově snímku její postava sice mnoho replik neměla, zato pronesla dvě dodnes hojně citované hlášky: „To je dost, žes nás taky jednou vyvezl, žes udělal něco pro rodinu“ a „To zas bude v álejích nablito“.

Absolventka JAMU působila v letech 1960 až 1992 na prknech Národního divadla, kde ztvárnila velké množství zajímavých rolí. Ve filmu hrála převážně rozšafné manželky a matky nebo nejrůznější rázné panímámy. Objevila se mj. ve snímcích Půl domu bez ženicha (1980), Pozor, vizita! (1981) či Jak básníkům chutná život (1987).

Malostranská hraběnka

Druhou filmovou maminku si zahrála Slávka Budínová, která se herecky prosadila na prknech Divadla E. F. Buriana. Kolovaly ale zkazky, že mezi kolegy nebyla moc oblíbená – Josef Větrovec o ní dokonce mluvil jako o malostranské hraběnce či carevně. Prý se často chovala jako hollywoodská primadona, a když se jí třeba nelíbil kostým, vše letělo do kouta.

Ve filmu se proslavila i svými komediálními rolemi, např. v Noci na Karlštejně (1973), v pohádce Honza málem králem (1977) nebo v komedii Léto s kovbojem (1976). V roce 1977 se během natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory v Mongolsku provdala za režiséra Ivo Tomana.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám