Hlavní obsah
Článek

Dlouho očekávaný historický velkofilm Petra Jákla (50) zná konečně termín, kdy vstoupí do kin. Snímek Jan Žižka bude uveden 8. září a režisér už nyní představuje teaser, kde uvidíte, jak budou herci v historickém akčním dramatu, jehož natáčení vyšlo na 450 milionů korun, vypadat.

Ve snímku o českém vojevůdci Janu Žižkovi se představí v hlavní roli Ben Foster, v dalších pak i jiní známí zahraniční herci jako Michael Caine, Til Schweiger či Sophie Lowe. „Když jsem začal pracovat s Michaelem Cainem, přemýšlel jsem nad tím, jak budu režírovat držitele dvou Oscarů a jak mě bude brát. Překvapilo mě, jak byl úžasný. Naslouchal mi a po každý klapce se mě zeptal, jestli to nemá zkusit ještě jinak. Pro mě je srdcem toho filmu,“ popsal Jákl spolupráci s americkým hercem, jenž ztvárnil Lorda Boreše.

Samotného Jana Žižku ve snímku ztvárnil Ben Foster. „Ben je jiný než všichni ostatní. Je to minimalistický herec. Čím méně toho dělá, tím je to zajímavější. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se naučil s ním pracovat, ale i vizuálně pro mě ztvárnil Žižku tak, že Jan Žižka je Ben Foster,“ svěřil se Jákl.

A podobně nadšený je i z ostatních herců. „Německý herec Til Schweiger má za sebou skvělou kariéru. Přemýšlel jsem, jakým způsobem k němu přistupovat, protože jsem slyšel, že s ním není jednoduché pracovat. Nakonec to bylo absolutně úžasné. Je to obrovský profesionál, a po natáčení jsme se dokonce stali přáteli,“ osvětlil režisér.

„Vždycky jsem chtěl natočit film podobný například Statečnému srdci, byl to můj sen. Před jedenácti lety jsem začal pracovat na příběhu z roku 1402, kdy byl Žižka ještě psanec, žoldák a teprve se v něm rodil vojevůdce. Netočil jsem nic, co známe z Vávrových filmů o husitské době,“ uvedl Jákl.

Natáčení trvalo celkem 54 dnů a na place se objevili třeba i angličtí herci Matthew Goode, který hraje Zikmunda, nebo William Moseley, jenž ztvárnil bratra Žižky. Z českých herců se diváci mohou těšit například na Karla Rodena, Ondřeje Vetchého či Jana Budaře.

Protože bude film uváděn jak u nás, tak v zahraničí, vznikly dvě jazykové verze. To samé platí o teaseru nebo traileru. Ty budou buď v originálu s titulky, nebo v českém dabingu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám