Hlavní obsah
Článek

Klinická a soudní psycholožka najatá právním týmem Johnnyho Deppa (60) u soudu řekla, že má Amber Heard (37) dvě poruchy osobnosti. Doktorka Shannon Curry zasedla na lavici svědků během úterního slyšení.

S Heard se setkala za účelem „hodnocení“ ve dvou termínech, a sice 10. prosince 2021 a 17. prosince 2021. U soudu uvedla, že s Heard strávila 12 hodin, prověřila všechny dokumenty a lékařské záznamy k případu, dokumenty o léčbě duševního zdraví a zvukové a obrazové materiály, aby mohla provést posouzení.

A výsledek? Přiklání se ke dvěma diagnózám - hraniční poruše osobnosti a histrionské poruše osobnosti.

Na podporu své diagnózy uvedla, že je Amber v podstatě závislá na vině a má vztek, umí být ale i soudná a spravedlivá. Řekla také, že lidé s hraniční poruchou osobnosti projevují zoufalý strach z opuštění a v reakci se snaží udržet blízké osoby chováním, které může být extrémní.

„Pokud se někdo s touto poruchou bojí, že je partner opustí, může se uchýlit k zoufalým činům, aby tomu zabránil. Může jít o fyzickou agresi, výhrůžky, sebepoškozování atp. To jsou ale extrémy, které jejich okolí velmi znepokojí,“ vysvětlila doktorka Curry.

„Takové výbuchy vzteku se mohou objevit, když někdo jiný potřebuje prostor a ani nedělá nic špatného. I to mohou osoby s touto poruchou vnímat jako ponižující, s úmyslem ublížit a reagují přehnaně. Výbušnost je často pro jejich partnery vyčerpávající,“ pokračovala.

Curry tvrdí, že jednou z nejběžnějších taktik, kterou osoby s touto poruchou používají, aby zabránily partnerovi v odchodu, může být fyzické násilí, napadání a následné ublížení si, ale také něco, co označuje jako „administrativní násilí“.

„V podstatě to znamená, že vyhrožují pomocí právního systému. Mohou například říci, že podají žalobu za zneužívání nebo žádost o zákaz přiblížení, ale v podstatě se tím snaží zabránit, aby partner odešel,“ vysvětlila.

Histrionská porucha k tomu podle ní zahrnuje potřebu být středem pozornosti. A pokud se jí dotyčnému nedostává, cítí se prázdný, bez hodnoty.

Při křížovém výslechu doktorka přiznala, že nikdy nevypovídala o násilí mezi dvěma partnery, má ale v oboru 15letou praxi, přičemž polovinu z této doby se soustředí na párovou terapii.

Depp žaluje svou exmanželku za pomluvu a snaží se očistit své jméno. Tvrdí, že to on byl obětí domácího násilí ze strany Amber. Heard se snaží u soudu dokázat opak a nově obvinila Deppa také ze znásilnění.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám