Hlavní obsah
Článek

Jak už Super.cz informoval, na velkou událost, jíž Pocta Jiřímu Menzelovi (†82) v pražském Divadle Bez zábradlí bezpochyby byla, dorazil také maďarský herec János Bán. Ten nezapomenutelně ztvárnil mentálně zaostalého Otíka Rákosníka ve filmu Vesničko má středisková. Spolu s autorem scénáře Zdeňkem Svěrákem (88) snímek uvedl a u té příležitosti poskytl Super.cz rozhovor.

Nemohli jsme se nezeptat, kde nechal Otíkovy signifikantní zuby. "Zuby jsou u mě doma v šuplíku, kde si schovávám všechny důležité rekvizity," prozradil herec, který už s Menzelem spolupracoval delší čas, než dostal nabídku zahrát si v dnes už legendárním filmu. "Do hledáčku potenciálních Otíků jsem se dostal díky představení v Činoherním klubu, které pan Menzel viděl. Na scéně byl mladý a starý sedlák, kteří kosili trávu. A bylo to velmi vtipné," vyprávěl.

"A jsem rád, že si maďarského herce, když tady bylo tolik dobrých československých, režisér obhájil," zpětně hodnotí Bán, i když měl vzhledem ke své jazykové nevybavenosti problém s komunikací s kolegy na place. "Tehdy jsem neuměl pořádně žádný cizí jazyk, měl jsem překladatelku z maďarštiny, ale režisér si stejně v rámci role přál, abych byl izolovaný," vysvětlil.

V Maďarsku prý není Vesnička zdaleka tak oblíbená jako u nás. "Vedou Skřivánci na niti a Postřižiny. Myslím, že je to špatným překladem," domnívá se Bán, který se díky Menzelovi dostal i na Oscary. "Měli jsme asi tři tiskové konference, ale věděli jsme, že nic nevyhrajeme," krčil rameny herec, který je stále činný ve své profesi, i když omezil počet divadelních představení.

Ten se mimochodem dostal i do hollywoodského filmu Rudé horko a Arnoldem Schwarzeneggerem. "Ale točilo se v Budapešti. Byl jsem jediný, kdo mluvil rusky, na začátku jsem byl jako sovětský důstojník. Takže Schwarzík měl štěstí, že dostal do filmu Otíka," uzavřel Bán s úsměvem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám