Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejen k Vánocům patří pohádky, můžeme se na ně těšit i o Velikonocích. Televize Seznam 18. dubna ve 12:10 hodin nabídne filmovou klasiku Dařbuján a Pandrhola, oblíbený příběh, který podle námětu Jana Drdy natočil režisér Martin Frič s Jiřím Sovákem (Dařbuján), Rudolfem Hrušínským (Pandrhola), Václavem Lohniským (Smrťák) a Bělou Jurdovou (Dařbujánova žena Markýtka) v hlavních rolích.

Jak známo, chudý havíř Kuba Dařbuján, který pro své dvanácté děťátko hledá kmotra, si nakonec vybere Smrťáka, protože ten jediný měří spravedlivě všem. Kmotr se chce odvděčit a pomůže Dařbujánovi zbohatnout coby doktorovi. Řekne mu, že když bude stát u nohou nemocného, může Kuba svého pacienta „uzdravovat“ podle libosti, bude-li však stát na druhé straně u hlavy, nesmí mu pomoci. Jenže Dařbuján se jednoho dne zaplete s lakomým boháčem Pandrholou a podmínky dohody poruší…

To bylo o zdraví!

Každý z diváků si určitě vybaví slavnou scénu s jitrnicemi, které vyrostou přes noc na stromech. Jen málokdo přitom ví, že její natáčení bylo jen pro silné povahy, protože nelibě zapáchaly. Není divu. Zabijačky patří k zimě, ale pohádka se točila v létě a jitrnice se rychle kazily. Všechny proto brzy přešla chuť. „Když přišlo na věc, nikomu se do konzumace moc nechtělo. To bylo o zdraví,“ zavzpomínal po letech Jiří Sovák.

Na „léčbu“ nikdy nezapomněl

Známá je také scéna, ve které Kuba „léčí“ krupaře Johana Baštu, kterého posadí do pekařské díže a zalévá ho řídkým těstem. Jeho představitel Josef Hlinomaz byl ve finále dost rozladěný a vzpomínal na natáčení s velkým sebezapřením.

Scénu se totiž nedařilo natočit napoprvé a herec musel dost dlouho čelit přívalům mouky s vodou. Žádal sice o příplatek, ale těžko říct, zda ho dostal. Každopádně, když se pak v roce 1975 setkal s Jiřím Sovákem při natáčení seriálu Chalupáři, přivítal ho větou: „Doufám, že tady nebudeš zase léčit.“

Režisér se nedal

Nepříjemnou vzpomínku si z natáčení odnesla i představitelka Dařbujánovy ženy Markýtky Běla Jurdová. Ředitel Barrandova se tehdy z neznámých důvodů rozhodl, že herečka se už dál obsazovat nebude a s filmem bude mít utrum.

„Když se začal točit Dařbuján a Pandrhola, neměla jsem podepsanou smlouvu. Neřešila jsem to, byla jsem lehkovážná,“ vyprávěla později Jurdová.

„Až v průběhu natáčení mě na to upozornil produkční, tak jsem ji podepsala. On ji následně odnesl potvrdit na vyšší místa, ale později se vrátil se vzkazem, že já tam hrát nesmím a režisér Frič se má dostavit na kobereček. Po setkání s nejvyšším se režisér vrátil zničený. Když mu oznámil, že Jurdová smlouvu nedostane, odpověděl mu, že výrobu filmu okamžitě zastavuje a beze mě dál točit nebude. Přitom v té úloze jsem byla velmi jednoduše nahraditelná. Musím říct, že jsme v ten den nenatočili ani scénu, zato jsme však všichni zdecimovaní vypili společně nějakou tu lahev.“

Všichni tři herci v hlavních rolích, tedy Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský a Václav Lohniský, se narodili v roce 1920. V době natáčení jim tedy bylo shodně 39 let.

Pohádková vesnička Kocanda byla postavena ze dřeva v barrandovských ateliérech. Použila se také část kulis z pohádky Hrátky s čertem, která byla natočena o tři roky dříve.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám