Hlavní obsah
Článek

„Chceš-li pistolníkem býti, musíš Kolaloku píti,“ „A noci jsou chladné? ...to abych si vzal teplé prádlo,“ „Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina,“ „Mučeníčko, to je moje potěšeníčko…“ – kdo by neznal arizonské Stetson City s jeho pestrou společností kovbojů, honáků dobytka, dobytkářů, dobrodruhů i podnikavců? Ti všichni se scházejí ve vyhlášeném Trigger Whisky Saloonu, kde holdují alkoholu, čemuž ale hodlá učinit přítrž pistolník popíjející zásadně jen Kolalokovu limonádu.

Na nápaditý snímek, který si dodnes udržuje kultovní status, se můžete těšit 15. dubna od 14.05 hodin na Televizi Seznam.

Výjimečná vizuální stránka i herecké obsazení

Westernová parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) je doslova protkána legendárními hláškami, gagy, mimořádnými kaskadérskými kousky i láskyplně absurdním humorem. Však také za bezmála 60 let od svého vzniku vůbec nezestárla.

Natočil ji režisér Oldřich Lipský podle divadelní hry Jiřího Brdečky, a přestože čeští diváci neměli s hollywoodskými příběhy z Divokého západu prakticky žádné zkušenosti, příběh o ušlechtilém abstinujícím kovbojovi si rychle získal oblibu. Výjimečná je i vizuální stránka vyprávění, zahrnující důmyslné triky či náladové zabarvení obrazu.

Vedle titulního hrdiny v podání Karla Fialy ve filmu zazářili Miloš Kopecký coby úskočný padouch Horác Badman alias Hogofogo, Rudolf Deyl ml. jako „odporně bohatý“ majitel Trigger Whisky Saloonu Doug Badman, Olga Schoberová jako naivní kráska Winnifred a Květa Fialová v roli „arizonské pěnice“ Tornádo Lou.

Skvělí pistolníci i rváči

Role obávaných pistolníků byly svěřeny Josefu Hlinomazovi, Karlu Effovi a Waldemaru Matuškovi, a je vidět, že si své postavy zlotřilců opravdu vychutnali. Mimochodem, Hlinomaz coby Grimpo se zahryzl do sklenice se cloumákem, která byla vyrobena z cukrové hmoty, a housle, které rozkousal nebohému panu Goodmanovi (Bohuš Záhorský) byly pro změnu z perníku.

Ve filmu se také poprvé sešli kaskadéři jako organizovaná skupina. Bylo jich pětatřicet, převážně vzpěrači, zápasníci nebo boxeři, mezi nimiž nechyběl ani Zdeněk Srstka. Zajímavostí je, že jednoho z rváčů ztvárnil basketbalista Jaroslav Tetiva.

Nesmrtelné hity

I z filmových písní se staly hity, které jsou dodnes populární. Stačí připomenout například Whisky, to je moje gusto nebo Není větší potěšení. Ačkoli Karel Fiala byl výborný zpěvák, hlas mu propůjčil Karel Gott – bylo to z důvodu, že pro píseň písně Sou fár tu jú áj mej tvůrci potřebovali někoho, kdo umí zpívat jazykem připomínajícím angličtinu. I když zrovna v tomto případě text písně evokuje spíš jakýsi anglicko-mexický dialekt.

Za Květu Fialovou odzpívala party Tornádo Lou Yvetta Simonová a za Olgu Schoberovou Jarmila Veselá. Miloš Kopecký a Waldemar Matuška pěvecký záskok nepotřebovali.

V NDR se film nelíbil

Zatímco diváci byli nadšeni, dobová kritika film zatracovala. Nelíbil se ani v sousední NDR, kam ho tvůrci přijeli představit v rámci letního festivalu. Květa Fialová později vzpomínala, že východoněmečtí diváci dokonce po českých umělcích házeli vše, co měli po ruce.

Naproti tomu slavný americký westernový herec Henry Fonda (mj. zlý pistolník Frank z Tenkrát na Západě) se při sledování „Limonádníka“ tak smál, až prý spadl ze židle. Film přitom původně vidět nechtěl, byl ochoten podívat se pouze na několik minut děje, ale zaujala ho hned úvodní scéna. Nakonec byl nadšen a obdivoval autory, že natočili dokonalý příběh bez jakýchkoli zkušeností s žánrem.

Limonádový Joe získal také Stříbrnou mušli na letním filmovém festivalu v San Sebastianu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám