Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Filmy o bručounském revizorovi pražského dopravního podniku Gustavu Andělovi jsou sice ideologicky zabarvené a poplatné době svého vzniku, ale stále patří k divácky oblíbeným titulům. První snímek Dovolená s Andělem z roku 1952, od jehož natočení uplyne právě 70 let, líčí socializaci nerudného, stárnoucího Anděla, který se na odborářské rekreaci zapojuje do kolektivu.

Zásluhu na úspěchu filmu má především fenomenální Jaroslav Marvan (†72) v titulní roli. Po jeho boku se ve snímku objevili mj. i Josef Kemr (†72), František Dibarbora (†70) či Vladimír Ráž (†77). Ačkoli je Gustav Anděl hlavním hrdinou, není jednoznačně dominujícím protagonistou.

Značná pozornost je ve snímku věnována i mnohým dalším postavám – rozvádějícím se manželům Pavlátovým, údržbáři Maškovi a jím zorganizované brigádě na zřízení žňového útulku pro děti, muzikantovi Vyhlídkovi či horníkovi Štefanu Palkovi, jenž se zamiluje do řidičky autobusu Marienky Vaněčkové.

Nevím, nestarám se!

Marvanův hrdina je pořádný morous, jehož chování je doslova „na pěst“. Například k vodě přijde v obleku a nehodlá se s ostatními ani koupat, ani ležet na pláži. Nezajímá se o ostatní – když se ho zeptají, zda neví, proč jeho spolubydlící nepřišel k obědu, odpoví: „Nevím, nestarám se!“ Je pořád s něčím nespokojený a šíří kolem sebe špatnou náladu. Nakonec ale i u něj dojde „k přerodu“, protože vidí, jak jsou lidé kolem něj přátelští a obětaví.

Burian v roli Vyhlídky?

Zajímavé je, že Marvanovi se po přečtení scénáře do role Gustava Anděla moc nechtělo. Nelíbilo se mu, že je už předem jasné, co bude jeho postava dělat. Režisér Bořivoj Zeman (†79) ho musel nějakou chvíli přemlouvat a je docela dobře možné, že herce přesvědčil až královský honorář.

O postavu truhláře Vyhlídky se ucházelo více adeptů, údajně snad i Vlasta Burian (†70). Obsazen byl nakonec Josef Kemr, v jehož prospěch hrál fakt, že uměl hrát na violoncello, což role vyžadovala.

Kdo hrál Marienku

V roli řidičky autobusu Marienky Vaněčkové se objevila půvabná Stanislava Seimlová (90), která patřila k nejkrásnějším herečkám své doby. Seimlová absolvovala taneční oddělení pražské konzervatoře a krátce byla členkou tanečního souboru AUS. První herecké příležitosti před kamerou dostávala ještě v období studií.

„Vzpomínám si, že pan Marvan vůbec nebyl jako Gustav Anděl. Byl to skromný člověk,“ řekla o natáčení Dovolené s Andělem herečka, která v roce 1968 odjela z Československa, a velkou část života strávila s manželem a dcerami v emigraci v Nizozemsku.

Rekordně krátké natáčení

Populární budovatelskou komedii Dovolená s Andělem, která se natočila za pětačtyřicet dní, vidělo v kinech víc než pět milionů lidí. A bodovala i v zahraničí. Například v Maďarsku se stala nejnavštěvovanějším snímkem. Však zde také hlavního protagonistu vítali s transparenty „Král budapešťských kin“.

Sám Marvan ale ve svých pamětech napsal, že v diváckých dopisech mu kromě kladných ohlasů chodily i negativní reakce. Lidé mu ze všeho nejvíc vyčítali, že socialismus podává v nereálně optimistických barvách. Film se v roce 1955 dočkal pokračování Anděl na horách, v němž se řada původních hrdinů sešla znovu, tentokrát na rekreaci v zimních Tatrách.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám