Hlavní obsah
Článek

Skvělá herečka, od jejíhož narození uplyne sto let, patří právem k našemu rodinnému stříbru. Stelle Zázvorkové (14. dubna 1922 – 18. května 2005), která se uplatnila především v komediálních úlohách, výborně seděly role svébytných a osobitých manželek, semetrik, klepen, paniček a sousedek s výrazným hlasem a rychlou gestikulací.

Během své bohaté kariéry zazářila Zázvorková v mnoha filmových a televizních rolích. Připomeňme například Anděl na horách (1955), Medvěd (1961), Utrpení mladého Boháčka (1969), Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1975), Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Ten svetr si nesvlíkej (1980), Kolja (1996), Pelíšky (1999) nebo Babí léto (2001).

Zázvorková byla také hvězdou mnoha rozhlasových kabaretů, estrád a silvestrů a excelovala pochopitelně i na divadelních prknech, kde se předvedla v celé řadě nezapomenutelných rolí. Za všechny zmiňme aspoň Tornado Lou (Limonádový Joe), Mastilku (Fidlovačka), Elisabeth (Těžká Barbora), Paddyovou (Podivná paní Savageová) nebo Coco (Ten, kdo utře nos).

Poklona od Wericha

„…byla obdařena tak hojným smyslem pro humor, že je schopna zesměšnit i sebe sama, a přitom tento vysloveně ženský klaun dovede zároveň odevzdat roli plnou něhy a ženství jako málokdo,“ popsal její herecké umění kamarád a kolega Jan Werich (†75). Komediální poloha byla přitom dost často v kontrastu s realitou jejích všedních dnů.

Zázvorková totiž neměla moc jednoduchý život. Je známo, že její manželství s Milošem Kopeckým (†73) ztroskotalo během jediného roku. Za velmi pohnutých okolností pak přišla i o jedinou dceru Janu, která v 15 letech spáchala sebevraždu.

Zažila studený odchov

Trable zažívala Zázvorková už od dětství. Její matka, úspěšná módní návrhářka, jí nedávala najevo lásku a šetřila vlídným slovem i pohlazením. Své dceři také vyčítala, že nepobrala moc krásy a že to kvůli tomu daleko nedotáhne.

Stella možná i proto chtěla matce dokázat, jak moc se mýlila, a postupně se propracovala mezi absolutní hereckou špičku. Herečka měla i svůj recept na zahánění smutku: „Miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí," prozradila na sebe.

Kralovala i v kuchyni

Méně se o ní ví, že milovala cestování. Protože vystudovala francouzské lyceum a ovládala plynně několik jazyků, měla kamarády ve všech koutech světa. Procestovala nejen Evropu, ale i Ameriku a Austrálii. Milovala také dobré jídlo a pití: „Dávala jsem si humry, langusty i krevety. A taky šampaňské! To pravé francouzské,” zmínila herečka, která si z domácí kuchyně pochutnávala nejvíc na vepřu-knedlu-zelu. Ona sama byla vynikající kuchařka a právě její vepřová pečeně byla vyhlášená.

Však také k jejím častým strávníkům patřili třeba Vlastimil Brodský (†81), Bohuš Záhorský (†74) či Ján Roháč (†48). Jedl u ní i Miloš Forman (†86), kterému prý tak chutnalo, že se s pekáčem se šunkofleky zamkl v kuchyni. Zázvorková kralovala v kuchyni, ale později říkávala, že už nemá pro koho vařit, protože většina jejích strávníků zemřela. „Ale nebylo to vinou mých pokrmů,“ dodávala s úsměvem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám