Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O tom, že režisér Oldřich Lipský (†62) uměl točit skvělé crazy komedie, svědčí jeho bohatý odkaz včetně legendární „gangsterky“ Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970). Jejím hrdinou je nesmělý učitel Georg Camel ze Springtownu, který marně usiluje o pozornost žáků k Shakespearovým veršům.

Nedaří se mu ani vzbudit zájem šéfredaktora místního časopisu o své vlastní básně, natožpak upoutat redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Zkrátka nudný patron. To vše se ale změní v momentě, kdy se ocitne v ohnisku sváru dvou konkurenčních gangsterských band, které soupeří o šek na milion dolarů. A nenápadný Georg Camel se ze dne na den stává hvězdou…

Autor se nestačil divit

Scénář vznikl podle knihy Mrtvým vstup zakázán, jejímž autorem byl chorvatský spisovatel Nenad Brixy (někdy též Brixi). Režisér Lipský ho napsal ve spolupráci se scenáristou Milošem Macourkem (†75). Určitě nepřekvapí, že pánové se literární předlohy příliš pečlivě nedrželi.

Říkalo se, že Brixy byl po pražské premiéře lehce rozladěn, protože z jeho románu toho ve filmu příliš nezbylo. Například hlavní hrdina knihy je v porovnání s filmovou postavou daleko více při věci a nikoli tak nemotorný jako Georg Camel. Také bytná, paní Harringtonová, nehraje v autorově příběhu zdaleka tak výraznou roli jako v Lipského komedii. Ovšem nedat větší prostor tak úžasné herečce, jako byla Marie Rosůlková, by bylo přinejmenším nezodpovědné. Když ale spisovatel viděl divácký ohlas, uznal, že se film povedl.

Skvělé obsazení

Hlavního hrdinu ztvárnil Lubomír Lipský (†92), po jehož boku se objevila další velká herecká esa: Jiřina Bohdalová (redaktorka Sabrina), Iva Janžurová (šéfka zločinecké bandy z Michiganu), Marie Rosůlková (Camelova všetečná bytná), František Filipovský (detektiv Sheridan), Jan Libíček (policejní komisař Brooks), Josef Hlinomaz (znalec nápojů Gogo), Stella Zázvorková (prostitutka Peggy) či Josef Kemr (jeden z gangsterů). Celou komedii navíc skvěle doplňují komiksové kresby Káji Saudka (†80).

Herec s pohnutým osudem

Postavu hromotluckého gangstera Billa z Michiganu odehrál Zdeněk Kryzánek (†55), kterému výborně seděly nejrůznější drsné figury. Nepřehlédnutelný herec vysoké statné postavy s ostře řezanou tváří měl velmi pohnutý život. Za války byl totálně nasazen v Říši, a jako by toho nebylo dost, v lednu 1959 byl odsouzen za údajnou protisocialistickou činnost.

„Komunistické zřízení ho obvinilo z činnosti neslučující se s postoji socialistického člověka. Dostal tři roky,“ prozradil filmový historik Jan Matějíček. Dnes je známo, že Kryzánka tehdy někdo udal. Ani po propuštění neměl herec na růžích ustláno, nesměl dokonce působit ani na oblastech. Proto jednu dobu pracoval i jako zedník nebo kastelán na jindřichohradeckém zámku. V komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku dostal po letech jednu z větších hereckých příležitostí.

„Léčil se“ prášky a pivem

Při pohledu na Jana Libíčka (†42) v roli inspektora Brookse by nikoho z diváků nenapadlo, že jeho představitel celé natáčení trpěl jako zvíře. Herec měl vleklé zdravotní problémy, trápila ho silná cukrovka a nemocné ledviny. Denně proto spolykal několik prášků proti bolesti, které navíc zapíjel pivem. „Nevěděl už kudy kam. Strašně trpěl. Byl tak zoufalý, že si občas dal i panáčka. Myslel si, že tu bolest pak nebude tolik vnímat,“ prozradil na něj scenárista Miloš Macourek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám