Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Má jednoho syna, v pondělí ji však uvidíme ve Specialistech jako maminku tří dětí, které zůstane pouze jedno. Sama přitom pochází z velké rodiny, měla ještě tři bratry. Hned po narození se do jejího života vloudila chyba. Občas mívá pocit, že to bylo dáno i příchodem na svět v pátek třináctého.

„Tatínek mi říkával, že mě už maminka nechtěla. Ale tím, že se po dvou chlapcích narodila holčička, měla radost,“ řekla nám. Maminčino dětství bylo prý dost smutné, vyrůstala u babičky. Naštěstí byla silná žena a lpěla na rodině, a tak se po dceři narodil syn Kolja (68).

Na nejstaršího Jaroslava, který již zemřel, vzpomíná sestra s úctou, protože si v padesáti udělal vysokou a získal titul inženýra. „Jeho dvě dcery ho připravovaly ke zkouškám,“ směje se. Druhý bratr Hynek žije ve Vizovicích. Ten dostal křestní jméno po tatínkovi Peterekovi, který pocházel ze Staříče na Ostravsku.

Paní Vlasta neměla být Peterková, ale Petereková. „Nevím, jestli to souvisí s pátkem třináctého, ale osud si se mnou zvláštně zahrál. Na matrice ve Zlíně, kde jsem se narodila, udělali chybu. Ta se dostala do mého rodného listu. Správně mělo být: Vlasta Anna Petereková.“

Dodnes ji to mrzí, protože Petereků je velice málo, zato Peterků spousta. Navíc roky leckdo, včetně novinářů, Vlastu Peterkovou (75), spojoval s hercem Františkem Peterkou (†94), proslulým Krakonošem z Večerníčku. S ním však nemá nic společného.

Další chyba, která je uváděná na různých stránkách, se týká jejího vzdělání. Vystudovala totiž JAMU, ne DAMU. Po absolvování osmi tříd základní školy, protože měla vynikající prospěch. se dostala na vyšší ekonomickou školu. Nechtěla ztrácet tři roky na jedenáctiletce, která nebyla nijak zaměřená.

Po maturitě šla na JAMU, kde měla spolužačky Hanu Zagorovou a Zdenu Herfortovou. „Přátelství s Haničkou je silnější a naplněnější, bydlely jsme spolu na koleji. Zdena pocházela z Brna, takže o různé zážitky přicházela. Když jsme s Hankou seděly ve společnosti ostatních kamarádek, stačilo se na sebe podívat, nic neříkat a smály jsme se, jak blázni.“

Stále šarmantní herečka v mládí okouzlovala muže svým půvabem. „Já byla hodně vážná, vlastně mi vadilo, když někdo oceňoval moje fyzické přednosti,“ svěřila Super.cz. A také to, že měla hodně ctitelů. Třeba jednoho z římské televize, dalšího, který ji po roce 1968 chtěl odvézt do Německa.

„Takové zvláštní vztahy, lepší známosti, ale já hrála velké role v Brně a na nic jiného neměla čas.“ Se svým nastávajícím, hercem Jaroslavem Kaňkovským (†69), se poznala, když představovala hlavní roli Blaženy v Mnoho povyku pro nic. Pocházel z rodiny, která měla hereckou společnost.

„Jaroušek přišel z Ostravy, tehdy zažíval ohromnou popularitu kvůli velice oblíbenému seriálu Dispečer. Nemohl mezi lidi, tahali ho všude za rukáv. Nekouřil, nepil, takový zvláštní, jiný, což mě přitahovalo,“ přiznává. Už jí bylo pětadvacet a chtěla miminko.

A tak se vzali a narodil se syn Ondřej (47). „A já se konečně v 70 letech dožila prvního a jediného vnoučka Vincenta,“ komentuje váhání svého potomka se založením rodiny. Její manželství vydrželo pouze osm let, cítila se velice unavená, dávala do vztahu moc energie.

Na závěr našeho povídání se Vlasta Peterková pohnutým hlasem svěřuje, že se nedokáže odpoutat od televize, napjatě sleduje vývoj situace na Ukrajině. „Začne pršet, nebo sněžit a já myslím na ty chudáky lidi, jak to snášejí.“

Reklama

Další články

Načítám