Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Někteří herci jsou obdařeni natolik mimořádným talentem, že se stanou legendami ještě za svého života. Z těch současných k nim patří i Viktor Preiss, který v těchto dnech (*13. 3. 1947) slaví 75. narozeniny.

Kumštýřské nadání má Viktor Preiss v genech. Jeho matka Jindřiška Gabriela Preissová (95) byla totiž herečkou a rozhlasovou a televizní hlasatelkou. On sám jako dítě prý ale snil o tom, že se jednou stane novinářem. Na gymnáziu v Říčanech se pak začal věnovat poezii, a přestože psal a kreslil do školního časopisu, nakonec ho zlákalo herectví.

Žil hlavně divadlem

Během své divadelní kariéry ztvárnil Preiss řadu náročných rolí, např. Orfea, Fausta, Cyrana z Bergeracu či Záviše z Falkenštejna. Už od začátku bylo navíc zřejmé, že půjde o umělce mimořádných kvalit. První divadelní angažmá dostal hned po ukončení DAMU v roce 1969 od samotného ředitele Městských divadel pražských Oty Ornesta (†89). V roce 1983 scénu opustil, dal si chvíli tvůrčí pauzu, ale poté přijal nabídku neméně úspěšného Divadla na Vinohradech. Zde setrval 33 let a s prkny, jež znamenají svět, se rozloučil 1. června 2016 dvojrolí v komedii Brouk v hlavě.

První televizní a filmové role přišly hned na začátku 70. let. Připomeňme mj. film Milenci v roce jedna (1973), seriály Nemocnice na kraji města (1977) a Četnické humoresky (1997), komedii Andělské oči (1994) nebo pohádky S čerty nejsou žerty (1984) a Hodinářův učeň (2019). Hercův příjemný hlas známe pochopitelně také z mnoha rozhlasových pořadů a inscenací i z dabingu (Robin Williams); zní rovněž z písňových CD.

Jeden z nejkrásnějších párů

Ženu svého života poznal ještě během vysokoškolských studií. S Janou Preissovou, rozenou Drchalovou (74), se oženil krátce poté, co dostudoval, a ona byla ještě ve čtvrtém ročníku. O svém sňatku prý skoro nikomu neřekli. Svatbu měli na pražské Novoměstské radnici pouze se dvěma svědky – zkrátka klasická studentská veselka.

Začátky jejich společného soužití byly krušné. Začínali s pár korunami a dvěma hrnky. Denně vařili těstoviny, které servírovali v krabicích od filmů. Nedostatek financí je ale nerozhodil a vše společně překonali. Mají spolu dva syny, Martina a Jana, a dnes jsou také šťastnými prarodiči.

Určitě mohou být rádi, že tehdy neexistovaly bulvární časopisy.

Charismatický Viktor Preiss a jeho překrásná žena Jana tvořili totiž mimořádně fotogenický pár, na kterém by si fotografové smlsli. A kdyby žili v Hollywoodu, patřili by určitě k nejobletovanějším celebritám. Přes všechny peripetie, které je během společného života potkaly, jsou spolu dodnes – před třemi roky oslavili zlatou svatbu, pár tvoří o dva roky déle.

Říká o sobě skromně, že „čmárá“

Možná to nevíte, ale Viktor Preiss je nadaný i výtvarně a v poslední době se věnuje především ilustrování knih a malování.

„Čmáral jsem si už od dětství. Holkám jsem jako psaníčka posílal obrázky, rušil jsem tím ve škole… A pořád to čmáráním nazývám,“ uvedl Preiss pro totalfilm.cz. Tématem jeho děl je herecké prostředí, divadelní zákulisí, filmový svět, objevují se v něm výjevy z dětství, opakují se postavy klaunů, moře… Oblíbenému herci a talentovanému malíři přejeme hodně zdraví a tvůrčí pohody.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám