Hlavní obsah
Článek

Sean Penn (61) vzdal hold ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Poprvé po návratu z válkou zmítané Ukrajiny, kde dokumentoval ruskou invazi, promluvil pro CNN. A jak se můžete přesvědčit ve videu níže, neubránil se emocím.

S Volodymyrem Zelenským se sešel v den, kdy ruské tanky vpadly na Ukrajinu. „Nevím, jestli věděl, že se pro to narodil, ale bylo jasné, že jsem v přítomnosti něčeho pro moderní svět zcela nového, z hlediska odvahy, důstojnosti a lásky, které z toho muže vyzařovaly,“ popsal dojmy z ukrajinského prezidenta, který se stal pro svět hrdinou.

Pennovi se zlomil hlas, když hovořil o hrůzách, které zažil po cestě na polskou hranici. Viděl a zdokumentoval tisíce rodin, které prchaly, aby si zachránily životy. Muže, kteří se loučili s rodinami, protože zůstali, aby bránili svou zemi, a zoufalé matky, které stihly sbalit jen to nejnutnější. „Neviděl jsem žádné kufry. Jako by věřily, že se brzy vrátí,“ povzdechl si.

Penn zahájil práci na dokumentu o Ukrajině už v listopadu loňského roku. Tehdy navštívil frontu v Doněcké oblasti. V době propuknutí invaze se zdržoval v Kyjevě, zemi už ale opustil, i když není známo, kde se aktuálně zdržuje.

V rozhovoru vzdal opakovaně hold Ukrajincům za jejich odvahu a apeloval na USA, aby se zapojily víc.

„Nevím, jestli bezletové zóny vyvolají jadernou válku, ale vím, že musíme investovat všechno, co máme, abychom podpořili ukrajinský lid a prezidenta Zelenského, jinak nám nezůstanou žádné vzpomínky na to, čím Amerika doufala být,“ vzkázal americkému prezidentu Bidenovi.

Po setkání ocenil Penna i sám Zelenskyj: „Sean Penn demonstruje odvahu, kterou mnoho jiných, zejména západních politiků postrádá,“ uvedl v prohlášení na sociální síti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám