Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečka Elizaveta Maximová (32) předávala na Českém lvu cenu za nejlepší studentský film, přičemž sama v několika hrála. Dokonce se s nimi dostala i na filmový festival v Cannes, což zmínil moderátor večera Jiří Havelka.

„S prvním filmem, se kterým jsme byli v Cannes byl film Michala Blažko Atlantis 2003, který jsme částečně točili na Ukrajině. Je o mladém páru, který se snaží z Ukrajiny dostat přes hranice na Slovensko a myslím, že nás tehdy nenapadlo, že se to o pár let později stane naší děsivou realitou,“ pronesla herečka a poté začala číst svůj postoj k válečnému konfliktu, který se týká i její rodiny jak v Rusku, tak na Ukrajině.

„Do včerejšího večera jsem dlouho mlčela, všem pocitům posledních dní dominuje obrovská bolest, o jejíž hloubce jsem nikdy předtím neměla ani představu. Není tajemstvím, že v České republice žiji odmalička, mám ve své krvi mnoho různých národností i kultur, ale především ruské a ukrajinské kořeny, a proto je pro mě současná situace zdrcující,“ četla Elizaveta s třesoucíma se rukama svůj projev.

„Moje srdce je dnes s Ukrajinou. S Ukrajinci, kteří hrdě a hrdinně brání svoji zem. S mojí rodinou a přáteli, kteří žijí v neustálém ohrožení a kteří nechtějí, nebo nemohou odjet. Moje srdce je dnes i s mými blízkými žijícími v Rusku. S mými prarodiči, kteří po večerech poslouchali v kuchyni Echo Moskvy, které je od včerejšího dne oficiálně zakázáno. S mladším bratrem, který byl zatčen na mírných protestech proti vládě v Moskvě. S ruskými občany, kteří jsou proti diktátorskému režimu a této válce. A vím, že takových je opravdu hodně. Nemohla jsem dnes mlčet a svojí promluvou chci podpořit Rusy a Ukrajince, kteří chtějí mír. I když se říká ,když mluví zbraně, mlčí múzy', dnes jsme na oslavě filmu a umění, proto je mi ctí vyhlásit vítěze studentského filmu,“ zakončila svou řeč Maximová, které se před vyřčením vítěze dostalo hlasitého potlesku. Poté předala cenu Dianě Cam Van Nguyen za film Milý tati, která finanční odměnu za tuto cenu věnovala organizaci Člověk v tísni.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám