Hlavní obsah
Článek

Narodila se jako Olena Kiyashko, od roku 2003 je manželkou Volodymyra Zelenského, prezidenta Ruskem okupované Ukrajiny. Kdo je žena, která stojí po boku muži, jenž je považován za symbol odvahy a odhodlanosti?

Olena a Volodymyr se seznámili během vysokoškolských studií. Ona studovala architekturu, poté ale dala přednost dráze spisovatelky a scenáristky, on práva. Pracovně se spojili v souboru Kvartal 95, ve kterém Zelenskyj vynikal jako herec a komik a Olena pracovala na scénářích.

Když pak Zelenskyj začal mít politické ambice, jeho tehdy už manželka údajně byla „drsně proti“. O život v záři reflektorů nestála. Už jako první dáma v rozhovoru pro Vogue uvedla: „Jsem neveřejná osoba. Ale nové skutečnosti mají svá vlastní pravidla, která se snažím dodržovat.“

„Raději jsem v pozadí. Můj muž je v první řadě, mně je lépe ve stínu. Nerada vtipkuji, to není v mé povaze. Ale našla jsem důvod k tomu být vidět. Jedním z nich je možnost přitáhnout pozornost lidí k důležitým sociálním tématům,“ uvedla pro zmiňovaný Vogue. Zasazuje se například o zdravé stravování dětí ve školách či genderovou rovnoprávnost.

Olena Zelenská je považovaná za jednu z nejvlivnějších Ukrajinek, s lidmi i v těchto dnech komunikuje alespoň skrze sociální sítě. Spoluobčanům vzkázala, že je pyšná, že s nimi žije v jedné zemi, a snažila se jim dodat odvahu.

„Dnes nebudu panikařit ani plakat. Budu klidná a sebejistá. Mé děti (mají sedmnáctiletou dceru a devítiletého syna - pozn.) se na mě dívají, budu po jejich boku, po boku svého muže a také s vámi. Mám vás ráda a miluji Ukrajinu!“ uvedla v postu zveřejněném minulý víkend.

Aktuální informace o válce na Ukrajině sledujte zde.

Související témata:
Olena Zelenská

Reklama

Další články

Načítám