Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Přesně před rokem natáčeli v náročných podmínkách efektní scény pro film Poslední závod. Hlavní představitelé filmu o legendárním lyžařském závodu z roku 1913 se na vrcholku Krkonoš dostali na hranici svých fyzických možností, když točili v mrazu, větru a museli se vyrovnat s historickým vybavením.

Po roce si herci opět oblékli historické kostýmy, vyzbrojili se replikami historických lyží zvaných jasanky a vyrazili opět do terénu. Vrcholky nejvyšších českých hor ale v sobotu vyměnili za desetikilometrovou trasu Jizerské 50.

Herci měli startovní čísla postav Hanče, Vrbaty a Ratha, které ztvárňují v příběhu. Skupinu v čele s Kryštofem Hádkem, Markem Adamczykem a Vladimírem Pokorným doplnil režisér Tomáš Hodan a producenti filmu Ondřej Beránek a Martina Knoblochová.

Producent Ondřej Beránek vysvětluje, kde se zrodil tento nápad: „Ve filmu Poslední závod jde také o 50kilometrový závod, a tak nám spojení s nejznámějším českým běžkařským závodem přišlo úplně jasné.“

Své bezprostřední pocity přidal také Kryštof Hádek, který si ve filmu Poslední závod zahrál hlavní roli Bohumila Hanče.

„Jizerky jsou přívětivé. Na natáčení v Krkonoších jsme měli minus 15 stupňů a vítr 80 km v hodině. Tady nám svítilo sluníčko,“ byl rád Hádek. „Příběh Bohumila Hanče znám odmalička. Jezdím celý život na běžkách. Měl jsem tu čest prožívat na svoji kůži jeho závod minutu po minutě. Kdo takovou šanci má?" doplnil.

Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata tragicky zahynuli 24. března 1913 během mezinárodního závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů na hřebenech Krkonoš.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám