Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bývalý moderátor České televize Tomáš Drahoňovský byl divákům znám coby muž se zarostlou tváří. Teď je ale všechno jinak. Drahoňovský trpí alopecií, což je onemocnění způsobující vypadávání vlasů a ochlupení. Moderátor se nyní svěřil s tím, jak s nemocí bojuje.

„Pro zajímavost, před rokem jsem vypadal o dost jinak. Čas od času mi sice trocha vlasů vypadla, když jsem zažíval nějakou delší stresovou etapu, ale nepovažoval jsem to za nic zvláštního. To všechno se začalo měnit na začátku léta,“ prozradil moderátor, který nyní působí jako manažer pivovaru.

„V tuhle chvíli je jasné, že se jedná o alopecii universalis - kompletní ztrátu všeho, co má folikuly. Má to výhody: nemusím se nikde holit. Ale i nevýhody. Třeba tu, že mi schází chlupy v nose. Pokud mi tedy třeba při běhu teče "nudle", je venku fakt rychle,“ prozradil.

Nemoc se prý zprvu projevovala nenápadně. Pak ale přišel zvrat, a během tří měsíců o vlasy přišel. „Člověka až zaskočí, jak málo se o této nemoci ví. Jisté je, že folikuly likviduje hypertrofovaná imunitní reakce. Ale co ji spouští? Někdo říká, že geny. Někdo, že stres. Studie se shodují: všechny výsledky jsou neprůkazné,“ dodal s tím, že kromě vlasů přišel i o obočí a řasy.

Možnosti léčby jsou různé - od podáváni kortikosteroidů po budoucí možnost podávání imunosupresiv, u kterých probíhá klinická studie. „Do té doby pracuju na tom, abych se přijal v nové podobě. Jen 10 % lidí s universalis vlasy opět získá. Velká část z nich je navíc získá jen přechodně. Je to příležitost věnovat se spíš nitru než vnějšku. Spíš mysli než Instagramu,“ míní Drahoňovský, který má velkou oporu ve své sestře Tereze, jež se potýká se stejnou nemocí. S alopecií bojují nebo bojovaly také missky a modelky - Karolína Mališová a Denisa Spergerová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám