Hlavní obsah
Článek

Eva Jakoubková (8. 2. 1952 – 16. 6. 2005), která by v úterý oslavila 70. narozeniny, byla okouzlující bytost a nebylo snad člověka, který by ji neměl rád. Křehkou duši této charismatické dámy s křišťálově čistou povahou přirovnal kolega Stanislav Zindulka (†86) k orosené pavučině. Zelenooká kráska ztvárňovala zpočátku především zamilované dívky a nejrůznější naivky, později se přehrála do rolí postav charakterních zralých žen.

Žila každou svou rolí

Po ukončení pražské DAMU, kterou absolvovala roku 1973, prošla několika scénami, mj. královéhradeckého Divadla Vítězného února a Činoherního klubu v Praze. Na začátku 80. let dokonce hostovala na scéně Národního divadla jako Maryša bratrů Mrštíků. Všichni, kdo s ní hráli, dodnes tvrdí, že „do divadla byla absolutně zažraná“, a každou rolí skutečně žila.

Proto se o ní mluvilo jako o „královně jeviště“. Jakoubková ctila divadelní kázeň a všechny připomínky a poznámky režisérů nebo hereckých kolegů brala vždycky vážně, i když byly třeba míněny žertem. A pokud byla vůči někomu kritická, pak zejména vůči sobě samé.

Měla ráda starší muže

Na stříbrném plátně se Jakoubková moc neobjevovala, zato v televizi byla obsazována docela často. Zásluhu na tom měl především její tehdejší partner, režisér Evžen Sokolovský (†72), který byl o 27 let starší než ona. Její další osudový muž, Ilja Racek (†88), byl starší o 22 let. Herečka příliš nevycházela se svým otcem, a možná i proto navazovala vztahy s výrazně staršími partnery.

Láska s rockovým bardem

V první polovině 80. let se na Evu Jakoubkovou usmálo štěstí v podobě rockového barda Petra Nováka (†51). Ten byl jen o sedm let starší a stal se její životní láskou. Hereččina kamarádka, kolegyně Eva Miláčková (78), později vzpomínala, že zpěvák své vyvolené vyznal lásku uprostřed koncertu. V jejich případě se potkaly dvě romantické a idealistické duše, jejichž svět ležel daleko od toho reálného.

V roce 1984 se vzali a jejich manželství bylo šťastné, i když Jakoubková prý nebyla zrovna domácký typ – nešlo jí to moc ani v kuchyni. Protože ale měli oba své byty a hrozilo jim, že jako sezdaní o jeden z nich přijdou, nechali se po třech letech formálně rozvést. Pochopitelně ale žili stále spolu.

Petr Novák válčil dlouhodobě s režimem a bohužel také s alkoholem. Říká se, že k pití přivedl i svou ženu. Když v roce 1997 zemřel, prožívala Jakoubková velké trauma. Milovaného manžela přežila o pouhých osm let a poslední roky svého života prý téměř nevycházela z bytu. Hereččina smrt je dodnes obestřená záhadou. Jako oficiální příčina jejího úmrtí bylo tehdy stanoveno celkové vyčerpání organismu se zástavou srdeční činnosti, ovšem její nejbližší přátelé spekulovali i o vraždě.

Kam zmizely peníze?

Po smrti svého muže se totiž Jakoubková začala stýkat s podivnými existencemi, které ji jen využívaly. Dost často jim půjčovala peníze a mnohdy šlo o dost vysoké částky. Byla hodně důvěřivá a myslela si, že lidé jsou v podstatě dobří. Každopádně z jejího bytu zmizely veškeré finance, a dokonce i směnky jejích dlužníků. Proto jsou pochybnosti o příčině jejího předčasného úmrtí namístě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám