Hlavní obsah
Článek

Královna Alžběta II. (†96) v neděli oznámila, že až její syn, princ Charles (75) usedne na trůn, jeho ženě Camille, vévodkyni z Cornwallu (76), připadne titul královna manželka. Původně se spekulovalo, že by měla titul princezna manželka. Při korunovaci Charlese jí navíc nasadí na hlavu korunu s jedním z největších diamantů světa, zveřejnil Daily Mail.

Jedná se o zcela unikátní kousek ze sbírky korunovačních klenotů, které jsou vystaveny v londýnském Toweru. Byla zhotovena pro královnu Alžbětu, která ji měla na hlavě v roce 1937 při korunovaci manžela, krále Jiřího VI.

Koruna má nevyčíslitelnou hodnotu. Má platinový rám, který je osázen 2800 diamanty, a kromě toho obsahuje diamant Koh-i-Noor, jeden z největších a nejkontroverznějších klenotů světa o hmotnosti 105,6 karátů.

Diamant pochází z Indie a v 19. století byl věnován královně Victorii. Mnoho Indů nicméně věří, že byl ukraden a měl by být vrácen, kam patří. Pro příležitost korunovace Jiřího VI. byl pak vsazen do Alžbětiny koruny.

O zhotovení koruny se zasloužili královští klenotníci z firmy Garrard & Co a Alžběta ji pak nosila například při otevření parlamentu během vlády jejího manžela nebo u příležitosti korunovace její dcery Alžběty II. v roce 1953.

Reklama

Další články

Načítám