Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Česká televize uvedla nový seriál Devadesátky, jehož první díl se setkal s velkým diváckým úspěchem. Dějově předchází Případům 1. oddělení a pojednává o skutečných kauzách z divokých devadesátých let.

„Jedná se o případy skoro třicet let staré, o kterých byly napsány knihy a natočen i film. Tyto případy byly mnohokrát opakovaně dopodrobna rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme jen dali dohromady a napsali příběh, jak se tyto případy udály z pohledu samotné policie,“ říká scenárista Josef Mareš.

V hlavních rolích se představili Martin Finger (kpt. Václav Plíšek), Kryštof Bartoš (por. Tomáš Kozák), Ondřej Sokol (npor. František Tůma), Vasil Fridrich (mjr. Ivan Pauřík) a Robert Mikluš (kpt. Josef Korejs).

Na straně druhé pak jsou muži, kteří ovládali tehdejší podsvětí. Michal Novotný si zahrál Ivana Jonáka, Albert Čuba přijal roli Františka Mrázka a Richard Němec se představí v roli Antonína Běly.

„Takových postav, kterou v seriálu hraju, bez ohledu na barvu pleti nebo etnickou příslušnost, běhá po světě stále dost, jenom se změnilo jejich vystupování a praktiky. Už nemají tak brutální způsoby, ale společnost ze svých finančních a politických kruhů ovládají dál,“ míní Němec.

„V přípravě na roli mi pomohlo mimo jiné mé několikaleté působení v Ústí nad Labem na konci devadesátých let, kdy to tam byl ještě celkem Klondike,“ dodal k roli mafiánského bosse, jehož v roce 1996 zavraždili v jeho vile u Prahy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám