Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nedílnou součástí vysílání Československé (a později České) televize byly hlasatelky, které časem doplnili i hlasatelé. Pohledné, vždy elegantně oblečené dámy s kultivovaným projevem patřily za minulého režimu k velkým hvězdám.

Diváci jim psali, svěřovali se jim se svými radostmi i bolístkami, posílali dárečky a sem tam dokonce přišla i nějaká ta žádost o ruku! Není divu, že když Česká televize jejich pozici v roce 2005 zrušila, národ byl zklamaný.

Neví se o ní téměř nic

K našim nejkrásnějším hlasatelkám patřila Dagmar Dvořáčková. Tato tmavovláska s charakteristickou ofinou a dolíčky ve tvářích se na obrazovkách objevovala od 60. let minulého století. Zvláštní je, že o jejím soukromém životě se toho moc neví, přestože byla téměř po dobu třiceti let jednou z nejoblíbenějších tváří televizního vysílání.

Není například známo ani přesné datum jejího narození a úmrtí, uvádějí se jen letopočty 1941 a 1992. A jako místo narození je zmíněna pouze Morava. Rovněž informace o jejím vzdělání a rodině zůstávají velkou neznámou.

Sedly jí role krásných dívek

Jako hlasatelku ji znal každý pamětník, jen málokterý ale ví, že se Dagmar Dvořáčková věnovala i herectví. Debutovala malou rolí v komedii Einstein kontra Babinský (1963) a objevila se i ve filmech Láska nebeská (1964), Alibi na vodě (1965), Přísně tajné premiéry (1967), Naše bláznivá rodina (1968) či v seriálu Klapzubova jedenáctka (1968). Většinou však šlo o bezejmenné role, které byly ve scénáři zmíněny jako dívka na výstavě, sekretářka či krásná dívka. Proto si ji z filmů vybaví jen málokdo.

Někteří diváci si možná vzpomenou, že společně s Karlem Šípem (76) a Jaroslavem Uhlířem (76) uváděla také populární pořad Galasuperšou. Před filmovou kamerou se Dvořáčková objevila naposled v roce 1991 v seriálu Velmi uvěřitelné příběhy v epizodě Štědrý večer paní Hůlové.

Kamarádka Ladi Kerndla

K jejím velkým kamarádům patřil zpěvák Laďa Kerndl (76), který na ni vzpomíná jako na „nádhernou ženskou“. V jednom rozhovoru řekl, že se s ní seznámil v nočním klubu pražského hotelu International, kde zpíval. Pohledné brunetce se moc líbily jeho písničky, a dokonce mu složila romantický text k písni Jsi můj zázrak lásky, který jsem už vzdal.

Předčasná smrt

Zdálo se, že tato sympatická dáma snad obelstila čas. Léta jí přidávala pouze šarm a zralost, bohužel osud se k ní zachoval krutě. V roce 1986 jí lékaři diagnostikovali rakovinu ledvin. Ani radikální operace nepomohla, zákeřná nemoc zasáhla po čase i druhou ledvinu. Oblíbená Dagmar Dvořáčková svůj nerovný boj s těžkou nemocí prohrála v roce 1992.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám