Hlavní obsah
Článek

Na legendární ruské filmové pohádce Mrazík vyrostlo několik generací a urostlý chasník Ivánek dodnes udivuje svou silou, půvabná Nastěnka zas svou křehkostí. Pohádka, jak už to bývá, měla šťastný konec. Ivánek si vzal Nastěnku a jedli, pili, hodovali...Happy endem ale ve skutečnosti skončil jen život představitelky podlé Marfuši.

Z pohledného chasníka zlomeným vězněm

Ivánka ztvárnil herec Eduard Izotov (†66), jehož osud skončil tragicky. Jeho životní příběh přitom začal jako pohádka. Talentovaný herec byl krásný, urostlý, mladý muž, který navíc hezky zpíval, role se tedy jen hrnuly. V roce 1964 pak přišla Eduardova životní role - Ivánek z Mrazíka z něj udělal hvězdu první velikosti. Dokonce o něm psali i v USA. V Sovětském svazu ale byla sláva velmi pomíjivá.

Herce jednoho dne přímo na ulici zatkli milicionáři. A to i s jeho přítelkyní Irinou. Izotov vyfasoval tři roky vězení za to, že se na černém trhu pokusil vyměnit zlato a valuty za rubly. Soud navíc herecké hvězdě zkonfiskoval veškerý majetek, a tak byl rázem na úplném dně.

Úspěšného a pohledného muže žalář zlomil. Jen krátce poté, co byl propuštěn z vězení, ho bohužel postihla mozková příhoda. Chřadnoucí padesátník byl bez práce a měl problémy s pamětí, brzy nato ho navíc postihly další mrtvice. Následky byly hrozivé - přidaly se problémy s rovnováhou, paměť se nadále zhoršovala a herec skončil na invalidním vozíku. Nakonec dožil v léčebně dlouhodobě nemocných.

Éterická Nastěnka díru do světa neudělala

Představitelka Nastěnky Natalja Sedych (73) se na konkurz vypravila v necelých 15 letech bez vědomí rodičů. Roli nakonec dostala a díky ní se proslavila. V dalších filmech už ale díru do světa neudělala. Diváci ji mají možnost vidět v moskevském divadle, občas se mihne v nějaké menší filmové roli.

V lásce se jí bohužel moc nedařilo. Manžel se s ní rozvedl a jediný syn zůstal u něj. A jeden z jejích milenců se ji pokoušel uškrtit a pak na ni ještě vytáhl nůž. Naštěstí přežila. Mnohem úspěšnější než ona byla její nevlastní sestra z Mrazíka Marfuša.

Z ošklivé Marfuši ruskou legendou

Roli Marfuši získala herečka Inna Čurikovová (78), která režiséra Mrazíka Alexandra Roua zaujala tím, jak louskala ořechy, což patří k nejznámějším scénám z populární pohádky.

Čurikovová, která byla ve skutečnosti pohledná, měla z role ošklivé Marfuši velký mindrák. Dokonce prý uvažovala, že odejde od filmu. Naštěstí to neudělala a v Rusku dnes patří k hereckým legendám. Na rozdíl od ošklivé Marfuši, která skončila v Mrazíkovi neslavně, se jí na filmovém plátně nebývale dařilo.

Osudovým jí v tomto směru byl její manžel, režisér Gleb Panfilov, který ji zásoboval hlavními rolemi ve svých filmech, z nichž zmiňme Ohněm se nepřebrodíš, Začátek, Téma nebo Vassa. Především na prvních dvou si takzvaně udělala jméno. Svůj poslední film Sto minut iz zhizni Ivana Denisovicha natočila letos.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám