Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér Bořivoj Zeman (†79) byl skutečným mistrem pohádek. Však má svém kontě takové pecky jako Pyšná princezna (1952) či Byl jednou jeden král (1954). A k jeho majstrštykům patří pochopitelně i Šíleně smutná princezna (1968).

Režisér využil mimořádné popularity dvou popových megahvězd – Heleny Vondráčkové (74) a Václava Neckáře (78) a obsadil je do rolí věčně se škorpícího mileneckého páru. Přímým tahem na bránu bylo také to, že oba hrdinové dostali i stejná křestní jména jako jejich herečtí představitelé, takže tu máme princeznu Helenu a prince Václava.

Hledal se nový král

Natáčení úspěšné pohádky provázela bohužel i jedna velmi smutná událost. Krátce po jeho zahájení zemřel Rudolf Deyl ml. (†55), který představoval princeznina otce krále Dobromysla. Role se musela přeobsadit a většinu záběrů bylo nutné přetočit s hercem Bohušem Záhorským (†74). Tvůrci tuto roli nabídli také Ladislavu Peškovi (†79) či Josefu Beyvlovi (†72) – ti ji ale z pověrčivosti odmítli.

Ve filmu však zůstal jeden záběr, ve kterém můžeme Rudolfa Deyla ml. zahlédnout, a to při shromáždění nápadníků před palácem, kdy královskou rodinu zabírá kamera z dálky.

Hammer utekl, Vostřel byl na „odstřel“

Musela se řešit také situace s autorem hudby Janem Hammerem ml. (73). Tomu bylo v době, kdy ji skládal, pouhých 17 let a neměl ještě ani maturitu. Talentovaný muzikant poté emigroval do USA a co čert nechtěl – krátce po premiéře k nám vtrhla „spřátelená“ vojska. Pohádka kvůli tomu sice neskončila v trezoru (i to se mohlo klidně stát), z titulků bylo ale odstraněno Hammerovo jméno.

A normalizační čističi se činili i poté. Pryč musela jít například slavná píseň Kujme pikle, kterou nazpívali rádcové X (Josef Kemr †72) a Y (Darek Vostřel †63). Písnička totiž připomíná ruskou častušku, čímž zesměšňuje naše „osvoboditele“, a Vostřel byl tehdy navíc na indexu.

Pikle se nekuly ani v exportní verzi určené pro diváky v NDR, a vystřihli nám je i z vysílání pro televizi. Kuriózní ovšem je, že po českých venkovských kinech a pionýrských táborech putoval nesestříhaný film, tedy i s „problematickou“ písní. Jak připomínají pamětníci: „za bolševika byl všude bordel…“

Jak to bylo s Chaplinem

Šíleně smutnou princeznu měly v jedné scéně rozesmát grotesky s Charliem Chaplinem. Zajímavé je, že filmové studio nemuselo tehdy sáhnout hluboko do kapsy.

Podle dobových svědectví byl autorský poplatek za využití několika záběrů symbolický.

V Česku i na Slovensku

Zámek krále Dobromysla je Bojnický zámek v Trenčínském kraji, kde se rovněž nachází jezírko s vrbou. Rybník v zámecké zahradě se nachází na zámku Blatná stejně jako nádvoří, kde se měla uskutečnit poprava. Rádcové se koupali v rybníce Hůrka u Bratronic. Šíleně smutná princezna byla ohromným kasovním trhákem, což dokládá i statistika z kin. Na plátně ji viděly tři miliony diváků.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám