Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Výpravná minisérie Marie Terezie míří ke svému závěru. Děj se uzavře rokem 1780, kdy panovnice umírá. Titulní roli ztvárnila rakouská herečka Ursula Strauss, roli Františka Štěpána Lotrinského si zopakoval Vojtěch Kotek (36).

Pátý a poslední díl je situován do let 1760 až 1780 a vypráví o sňatkové politice Marie Terezie, o finančních problémech monarchie, o synovi Marie a Františka Štěpána Josefovi, který se ostře vymezuje proti otci, o smrti Františka Štěpána a následném konfliktu mezi Josefem a Marií, a nakonec i prozření Josefa, který pochopí, jakou roli otec skutečně v chodu říše hrál a jak významný je jeho odkaz pro její budoucnost, uvedla Česká televize, která díl odvysílá na Nový rok.

„Jsem za tu roli velmi rád. Přirostla mi k srdci. Byl bych rád, kdyby se i díky naší filmové sérii vědělo, jak revoluční jeho myšlení ve své době bylo a co vše dělal,“ říká Kotek k postavě, již ztvárnil napříč všemi sériemi.

V roli Marie Terezie se vystřídaly herečky Marie-Luise Stockinger, Stefanie Reinsperger a nakonec již zmíněná Ursula Strauss.

„Marie Terezie je přezdívána Matka národů. Reprezentuje sílu a moc. Jako vládnoucí královna zavedla povinnou školní docházku. Průlomová a prozíravá byla i ve svém osobním životě. Já ji vnímám jako tu, která měla hlavu vztyčenou, ať už se jí do životní cesty postavilo cokoliv,“ uvedla Strauss k roli evropské panovnice.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám