Hlavní obsah
Článek

Jen pár hodin poté, co získal Českého slavíka pro nejlepšího zpěváka i absolutního vítěze, čelí Marek Ztracený (39) kritice kvůli písni z roku 2015 Stává se to i v lepších rodinách.

Podle Johanny Nejedlové, ředitelky organizace Konsent, která má za cíl bořit mýty o sexu a sexuálním násilí a pomáhá obětem sexuálního násilí, je song ukázkou tzv. rape culture, kultury znásilnění.

Významně vedle tebe ležím

Přece se nevzdám tak lehce

Žena touží po milování

I když tvrdí, že zrovna nechce

Chystám se zaútočit znovu

A rukou začínám šmátrat

Říkám ti něžný slova k tomu

Ty do toho začínáš nahlas plakat - zní v ukázce, kterou Nejedlová zveřejnila na Twitteru.

Podle Ztraceného se jednalo o nadsázku, ne popis znásilnění, a zdůraznil, že odsuzuje sexuální násilí v jakékoli podobě. Dle svých slov je připravený podpořit jakýkoliv projekt, který se touto problematikou zabývá.

„Text vytržený z kontextu bez hudby vyznívá s odstupem i pro mě nevhodně. Jednalo se o nadsázku, nepopisoval jsem znásilnění, ale naopak jsem zesměšňoval muže, který se vrátil domů, myslel, že bude velký milenec, ale usnul. Slova a rýmy jsem zvolil nevhodně a zpětně mi to vtipné nepřijde. A vytrženo z kontextu a veselé muziky dvojnásob,“ napsal Super.cz Ztracený s tím, že už pracuje na tom, aby byla píseň stažena ze všech streamovacích služeb.

„Píseň na koncertech nehrajeme a vlastně jsem zapomněl, že ji mám. Nic to nemění na výše popsaném. Píseň postupně ze všech streamovacích služeb stahujeme. Část streamu už je stažena, ale u některých dalších to bohužel může trvat i dny a týdny. Nicméně na tom pracujeme,“ uvedl.

Z celé situace je zpěvák zlomený. Čelí obviněním, že podporuje znásilnění, někteří ho dokonce ztotožňují s útočníky, a tato kritika se dotýká nejen jeho, ale také jeho nebližších.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám