Hlavní obsah
Článek

Poslední případ majora Kalaše v jedinečném podání Rudolfa Hrušínského (†73) se rozebírá ve filmu Diagnóza smrti (1979). Major Kalaš se spolu s poručíkem Martincem (Vilém Besser †54) pustí do případu dvou těžce zraněných osob, jejichž úděly jsou osudově propleteny. Řidiče náklaďáku Honzu Linharta (Jiří Wohanka, 75) by mohla zachránit jen transplantace ledviny.

Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Kalaš a Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování. Nová stopa pak kriminalisty zavede přímo k nečekanému pachateli…

Režisér byl pedant

Také poslední „kalašovku“ natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff (†63), který filmy s tímto vyšetřovatelem natáčel již v 60. letech. Jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969).

Režisér Schulhoff byl sice velký pedant, ale hercům dával dostatek prostoru. Drahomíra Hofmanová (78), která ve filmu hraje Linhartovu manželku, později vyprávěla, že každá scéna se detailně zkoušela půl hodiny před natáčením a pak se točily dlouhé záběry v kuse. Tehdy se totiž nepoužívaly střihy v takové míře jako dnes.

Bez cigára ani ránu

Kolegové také vzpomínali, že Rudolf Hrušínský, který byl po infarktu, během pauz hodně kouřil. A se svým zlozvykem rozhodně nemínil seknout. O škodlivosti cigaret se ho pokoušel přesvědčit nejen filmový kolega Jiří Wohanka, ale také mladší syn Jan (66).

Ten mu za příklad dával Vladimíra Menšíka (†58), který dokázal přestat, i když předtím vytahal pět krabiček denně. Otec prý ale reagoval slovy, že Vláďa byl holt nemocný. On sám se považoval za zdravého a své tři infarkty přičítal náročnosti herecké profese.

Zdravý nemocný

Rudolf Hrušínský se při práci vůbec nešetřil a s kolegy se o svých zdravotních potížích nebavil. To za něj obstaral herec Jan Pohan (†84), který ve filmu ztvárnil praporčíka Veřejné bezpečnosti. Podle kolegů to byl prý velký hypochondr, který všude chodil s taškou plnou prášků. A lidem na place měřil dokonce tlak.

Na honičky nedošlo

Jiří Wohanka, který měl vždycky rád adrenalinové sporty, se moc těšil na roli řidiče, protože doufal, že bude moci předvést dramatické honičky. Jenže záhy zjistil, že se jako šofér náklaďáku hned na začátku filmu vybourá a zbytek času stráví v nemocnici na lůžku. Záběry na dialýze se točily v autentickém prostředí Thomayerovy nemocnice v Krči a vedle herce leželi skuteční pacienti. Další záběry z nemocničního prostředí byly pořízeny v nové nemocnici v Mostě, jejíž moderní pavilony byly uvedeny do provozu krátce předtím. Točilo se také v okolí Slapské přehrady.

Mezi nesporné kvality snímku patří herecké výkony hlavních představitelů, atmosféra vyprávění i uvěřitelnost děje svázaného motivem viny a trestu. Spíš než standardní krimi tak Diagnóza smrti připomíná psychologický příběh s detektivními prvky.

Mimochodem, major Kalaš se objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970). Zde jej ale místo Rudolfa Hrušínského ztvárnil Jiří Sovák (†79) a snímek netočil Petr Schulhoff, nýbrž režisér Josef Mach (†78).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám