Hlavní obsah
Článek

Pokud máte rádi „kalašovky“ se skvělým Rudolfem Hrušínským (†73) v hlavní roli, dívejte se večer na televizní obrazovky. Detektivka Vrah skrývá tvář z roku 1966 patří k tomu nejlepšímu, co u nás v tomto žánru vzniklo. Režisér Petr Schulhoff (†63) uměl napínavé příběhy točit jako málokdo, a i v tomto případě se mu podařilo udržet po celých 94 minut napětí a dokonale temnou atmosféru, kterou umocňuje i mimořádně nefotogenické prostředí, kde se příběh odehrává.

Film nabízí syrový obraz paranoidního prostředí venkova, oprýskaných omítek vesnických chalup, podrážděných a podezřívavých lidí, to vše za doprovodu působivé hudby Pavla Blatného (†89).

Major Kalaš se svým kolegou, nadporučíkem Vargou (Radoslav Brzobohatý, †79), tentokrát řeší složitý případ série vražd mladých žen. Vše ukazuje na dílo sexuálně motivovaného vraha. Okruh podezřelých se zužuje, ale k odhalení pachatele je třeba provést rekonstrukci. Jenže dívka, která jako jediná přežila brutální napadení, trpí psychickou poruchou a hrozí nebezpečí, že se její stav po rekonstrukci ještě zhorší.

Podle „pražského Maigreta“

Pro postavu majora Kalaše existoval reálný předobraz – Karel Kalivoda, který pražské kriminálce šéfoval v 60. letech. Kolegové mu prý říkali pražský Maigret podle známé literární postavy Georgese Simenona.

Hrušínský se s Kalivodou seznámil a byl také přítomen při vyšetřování a výsleších, dokonce absolvoval i výjezd do terénu. Svým úsporným hereckým stylem pak ztvárnil postavu stoicky klidného kriminalisty s věčně zapálenou cigaretou v ruce.

Nenápadný Mrázek

I samotnému filmovému vyprávění předcházel reálný příběh největšího sériového vraha v dějinách čs. kriminalistiky Václava Mrázka (1925–1957). Této zrůdě, která vraždila kvůli svým sadistickým choutkám i kvůli cizímu majetku, bylo prokázáno sedm vražd a celá řada dalších trestných činů. Kriminalistům trvalo dlouhé roky, než se jim ho podařilo vypátrat – možná i proto, že Mrázek působil nenápadně a všichni ho považovali za tichého a spořádaného člověka.

U soudu se sesypal

„Nejvíc mě pohlavně uspokojovalo, když jsem ženu dostal výstřelem. Děti jsem nezabíjel,“ řeklo monstrum při výslechu. Obětí Mrázkovi líto nebylo. Když na ně myslel, prožíval prý znovu vzrušení. Nakonec byl odsouzen k trestu smrti, což ho překvapilo – údajně netušil, že tento trest u nás existuje (zrušen byl až po roce 1990) a počítal s tím, že dostane nanejvýš deset let! V soudní síni proto na kolenou prosil o život. Za sedm vražd, čtyři pokusy o vraždu a 14 případů pohlavního zneužití (v tomto případě bylo jeho nejmladší oběti pouhých šest let) byl popraven 30. prosince 1957.

Co jste možná nevěděli

Postavu psychiatra vytvořil ve filmu skutečný psychiatr MUDr. Miroslav Plzák (†85). Ten na dotaz, proč roli přijal, odpověděl s humorem sobě vlastním, že Schulhoffa léčil, jenže režisér mu za služby nezaplatil, a namísto toho ho raději obsadil do svého filmu.

Psychicky zlomenou dívku Radku, která se účastní rekonstrukce, ztvárnila talentovaná Zuzana Ondrouchová (†27), které bylo v době natáčení 16 let stejně jako její postavě. O rok později ji čekala její největší filmová role – v komedii Dívka s třemi velbloudy ztvárnila těhotnou 16letou dceru rovněž těhotné 32leté matky. Výrazná herečka, která měla našlápnuto ke slibné kariéře, bohužel v roce 1978 podlehla zákeřné nemoci. Film Vrah skrývá tvář se točil mj. na zámku Hrubý Rohozec u Turnova, v Železném Brodě či u lomu Amerika.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám