Hlavní obsah
Článek

Dnes dvacetiletá Kirsten Rendell se narodila s úzkým horním patrem a obráceným skusem (také podkusem). Způsobovalo jí to mnoho potíží: špatně se jí mluvilo, šišlala, měla potíže s kousáním, a mnohdy čelila posměškům. „V době, kdy jsem nevěděla, že by s tím šlo něco udělat, jsem se naučila šikanu prostě ignorovat. Ale nebylo to příjemné,“ popisuje.

Rendell se proto začala zajímat o způsoby nápravy a v lednu podstoupila zákrok, při němž jí lékaři do úst vsadili speciální aparát na roztažení čelisti. Spolu s tou se dívce rozšiřovala i mezera mezi jedničkami, která nakonec byla téměř dvoucentimetrová. „To mě štvalo,“ přiznala s tím, že se jí lidé neustále ptali, co se jí stalo, že jí vypadaly zuby.

Tomu, že jde o proces nápravy, se mnozí divili. „Nejde o operaci, o níž slyšíte každý den. A chtěla bych, aby se lidé se stejným problémem jako já necítili sami,“ říká Kirsten, která svůj příběh sdílela i na sociální síti. Mezeru mezi zuby nyní úspěšně redukuje pomocí rovnátek.

Během roku pak Kirsten plánuje podstoupit operaci, při níž jí lékaři srovnají vrchní a spodní patro. „Zlepší mou mluvu, schopnost žvýkat i sebedůvěru,“ těší se mladá Novozélanďanka.

Reklama

Další články

Načítám