Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Devadesátiny ještě oslavila mezi nejbližšími přáteli a s rodinou další výstavou svých výtvarných děl. Herečka Blanka Bohdanová skonala v úctyhodném věku 91 let, zanechala po sobě na osm desítek velkých rolí na scéně Národního divadla i množství obrazů.

K malířství se uchýlila za dob normalizace, kdy nemohla kvůli svým občanským postojům téměř vystupovat. Jen občas se mihla v menších rolích, například v seriálech 30 případů majora Zemana, My všichni školou povinní anebo Třetí patro. K hraní se vrátila až po sametové revoluci, ale na malování nezanevřela. A vyjma předání ceny Thálie za celoživotní dílo se také na veřejnosti objevovala hlavně na svých vernisážích.

"Vždycky jsem tíhla k výtvarnému umění, ale za války nebyla možnost jej vystudovat. Herectví bylo logickou volbou, protože jsem už od pěti let hrála v profesionálním divadle. Víc malovat jsem zase začala po roce 1969, kdy jsem kvůli režimu neměla jako herečka práci," řekla Super.cz na jedné z nich.

O hereččině skonu informoval mluvčí ND Tomáš Staněk. „Poslední rozloučení se na přání zesnulé uskuteční v kruhu rodinném,“ sdělil. Truchlit po ní bude syn Vlado a vnučka Alžběta.

Reklama

Další články

Načítám