Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Něco pro filmové fajnšmekry – od 22. září se mohou fanoušci českých filmů těšit na psychologický snímek Finský nůž z roku 1965, který se v distribuci objevuje jen zřídkakdy. Film bude nyní k dispozici online na videoportálu Stream.cz a jde tedy zhlédnout kdykoli.

Hlavními protagonisty příběhu režiséra Zdeňka Sirového jsou dva mladíci Tonda (Karel Meister ml.) a Honza (Jaromír Hanzlík), kteří se domnívají, že v nešťastně vyprovokované rvačce zabili člověka. Dají se proto na útěk před spravedlností, aniž by si ověřili, že skutečně spáchali hrdelní zločin. Dostanou se dokonce do Polska, napětí mezi nimi však vzrůstá… Bude mít jejich anabáze happy end?

Ve stínu Smuteční slavnosti

Komorní snímek Finský nůž se tak trochu neprávem ocitl ve stínu mrazivého dramatu Smuteční slavnost z roku 1969, které je považováno za Sirového nejvýznamnější příspěvek k čs. nové vlně.

Finský nůž má přitom také co nabídnout: přes výtky směřující především k nelogickému chování obou hlavních hrdinů je i tento film přesvědčivou výpovědí o době svého vzniku, ve které se za vnějšně proklamovaným bezproblémovým životem mladých lidí skrývaly obavy a hluboká vnitřní nejistota.

Za zmínku stojí také efektní, šerosvitná kamera Jana Čuříka i skutečnost, že na námětu a scénáři filmu se pod pseudonymem Jan Brandýs podílel významný představitel čs. nové vlny Pavel Juráček (mj. Případ pro začínajícího kata, 1969).

Talentovaný Hanzlík nezklamal

Film poskytl první velkou příležitost začínajícímu Jaromíru Hanzlíkovi, kterému bylo v době natáčení 17 let. A už tehdy prokázal svůj mimořádný herecký talent – roli Honzy svádějícího boj s vlastním svědomím zvládl opravdu na výbornou.

Jaromír Hanzlík začínal dětskými rolemi v televizních inscenacích, mj. Duchcovský viadukt (1958) či Vlajky korzárů (1964), a bez problémů se pak prosadil i na stříbrném plátně. Filmaři mu hned od počátku nabízeli zajímavé hlavní role – v roce 1965 si kromě Finského nože zahrál i v psychologickém dramatu Bloudění a o rok později exceloval v mimořádně zdařilých dramatických snímcích Kočár do Vídně a Romance pro křídlovku.

Šel z role do role

V 70. letech hrál Hanzlík v populárních filmech Slasti Otce vlasti (1969), Noc na Karlštejně (1973), Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Léto s kovbojem (1976) a stal se nejoblíbenějším hercem mladší generace.

Dlouho byl obsazován do postav mladíků, ale filmy Jiřího Menzela Postřižiny (1980) a Slavnosti sněženek (1983) mu pomohly přehrát se do rolí středního věku. V 90. letech jsme jej viděli v pohádkách Nesmrtelná teta (1993) a O perlové panně (1997).

Z jeho posledních příležitostí je vyzvedáván především televizní film Svědek (2002) a dále celovečerní snímky Pokoj v duši (2009) a Muži v říji (2009).

Z hobby se stala profese

Rovnocenný výkon jako Hanzlík podal ve Finském noži i Karel Meister ml., který ztvárnil zkušenějšího Tondu. O tři roky starší Meister vystudoval herectví na DAMU, má za sebou angažmá v různých divadlech a objevil se i v řadě epizodních filmových a televizních rolí.

Od 70. let se ale stále více věnoval svému koníčku: fotografování, až nakonec herectví zcela ustoupilo, a Meister se vydal na dráhu profesionálního fotografa. Nicméně zůstal do značné míry věrný divadlu, protože se zaměřil zejména na divadelní fotografii.

Nezůstal jen u ní, proslul i svými nevšedními portréty velkých kapacit naší medicíny. Meisterovu tvář z pozdější doby však známe z úvodní znělky satirického pořadu Česká soda (1993 až 1996) - ztvárnil v ní muže, který s nadšením sleduje obzor, kde vychází lahev „České sody“.

Milovníci českých filmů si přijdou na své i každé úterý od 20:00 hodin, kdy vysílá českou klasiku Televize Seznam.

Reklama

Další články

Načítám