Hlavní obsah
Článek

Šestadvacátý říjen 2017. Na ten den herec, pedagog, moderátor a hudebník Alfred Strejček nikdy nezapomene. Šel si jako vždy zaběhat, v noci ho ale probudila zvláštní bolest v nehtech na rukou i nohou. Následujícího rána měl potíže s pohybem. Jeho organismus napadl virus, který vyvolal vzácný Guillainův-Barrého syndrom.

„Najednou jsem se octnul v bezvládném stavu. Nemohl jsem mluvit, nemohl jsem se hýbat. Legrace nastala ve chvíli, kdy za mnou chodily návštěvy, především mé dcery a Jitka, a chtěly se mnou mluvit. A já jsem zjistil, že pouze bezhlasně otevírám ústa,“ popisoval jedny z nejtěžších chvil ve 13. komnatě České televize. Díl odvysílá v pátek večer.

Tři čtvrtě roku Alfred Strejček nemohl sám dýchat, byl napojený na ventilátor, nemohl se dorozumět se svými blízkými. Jeho stav byl tak vážný, že lékaři zavolali dcerám, aby se přišly s tatínkem rozloučit. Strejček se ale nevzdal.

V motolské nemocnici zůstal celý rok, teprve poté mohl být převezen do Rehabilitačního ústavu v Kladrubech, kde díky své píli a houževnatosti dělal velké pokroky.

Koncem roku 2020 mu ale život do cesty postavil další překážky. Herec prodělal těžký zápal plic, mozkovou příhodu, plicní embolii a těžký covid. „Při covidu jsem se dostal do hlubokého fyzického i psychického propadu. Pohybově mě to stále vracelo nazpátky,“ popsal. Ani tehdy to ale nevzdal.

Dnes se sám pohybuje na vozíčku, svaly na rukou posílil natolik, že končetinu udrží předpaženou. V každodenním životě je však odkázaný na pomoc druhých, rekonvalescence je běh na dlouhou trať.

Navzdory všem zdravotním potížím, které ho v posledních letech potkaly, nepřestává být Alfred Strejček optimistou. „Stále věřím, že jednoho dne se najím, že se sám umyju, vyčistím si zuby. Nevěřím na zázraky, ale spoléhám na ně.“

Reklama

Další články

Načítám