Hlavní obsah
Článek

Uzavírání sňatků v královských rodinách je dodnes věcí velmi veřejnou a není tajemstvím, že tomu v minulosti bylo obdobně, i co se týče svatebních nocí. Vzhledem k tomu, že se ale málokdy panovníci a panovnice brali z lásky a dost často se před oltářem potkali se svými protějšky úplně poprvé, nebyly pro ně takové noci žádnou hitparádou. A pro některé byly doslova hororem, jak se dočtete na následujících řádcích.

Kateřina II. Veliká a Petr III. Ruský

Mezi těmito manželi podle historiků jiskra opravdu nepřeskočila. O svatební noci se Petr údajně zpil pod obraz a usnul. Vůči kráse jinak všem sympatické Kateřiny byl prý imunní a raději se vyžíval ve hraní s dřevěnými vojáčky, které si schovával pod postelí. Takové hry trvaly i do brzkých ranních hodin. Není divu, že manželství příliš dlouho nevydrželo. Kateřina se navíc zasloužila o jeho svržení a stala se ruskou carevnou a nejdéle vládnoucí panovnicí. Kéž by se jen Petr v ložnici víc snažil.

Jindřich IV. Kastilský a Jana Portugalská

Kastilský král byl některými označován také jako Jindřich Impotent. A jak už přezdívka napovídá, v manželském loži se mu příliš zdárně nevedlo. Před uzavřením sňatku s Janou se podle některých zdrojů rozhodl, že svatební noc bude veřejnou událostí. Přizvaní lékaři museli údajně nakonec Jindřicha stimulovat vlastníma rukama a jeho ne příliš kvalitní sperma se pak snažili pomocí zlaté trubičky vpravit do jeho manželky. Šlo o jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění. Některé prameny uvádějí, že tímto způsobem skutečně později otěhotněla. O legitimitě jejich dcery se nicméně spekulovalo. Kromě impotence byla Jindřichovi přisuzována také homosexualita, ovšem doklady o jeho sexuálním životě jsou považovány za jednostranné a mohly pocházet od protivníků, kteří se snažili zpochybnit jeho vládu.

Jiří IV. a Karolina Brunšvická

Britský král Jiří IV. byl ke sňatku se svou sestřenicí Karolinou Brunšvickou dotlačen a už od začátku neskrýval svůj odpor. Považoval ji za neatraktivní a nedbalou osobní hygieny. Antipatie byly údajně vzájemné, a tak byla svatební noc fiaskem. Dle některých zdrojů se Jiří raději choulil u krbu, místo aby přilehl ke své choti. Když se o devět měsíců později narodila princezna Šarlota Augusta, bylo to považováno za zázrak. Z králových dopisů později totiž vyplynulo, že měl Jiří se svou manželkou styk pouze třikrát. Několik měsíců po Šarlotině narození se s Karolinou formálně odloučili.

Ferdinand VII. a Marie Josefa Saská

Marie byla třetí manželkou španělského krále Ferdinanda, který v době jejich sňatku zoufale toužil po mužském dědici. Protože ale vyrůstala mezi jeptiškami a byla oddanou katoličkou, o intimnostmi mezi manželi neměla Marie Josefa nejmenší ponětí. O svatební noci před Ferdinandem údajně utekla a šušká se, že ji až dopis od papeže přesvědčil, že styk mezi manželi není zvrácenost. Potomka spolu však nikdy nezplodili.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám