Hlavní obsah
Článek

Jessica Alves (40) se svěřila časopisu Closer, že by ráda podstoupila transplantaci dělohy. „I když by mě to třeba mohlo stát milión liber (přes 30 miliónů korun), chci najít způsob, jak to podstoupit. Ráda bych měla své dítě se svými geny a krví, protože mám zmražené své sperma, chtěla bych poté vyzkoušet umělé oplodnění.“

„Vždy jsem chtěla být ženou a den, kdy jsem podstoupila chirurgickou změnu pohlaví, byl mým nejšťastnějším v životě. Mít dělohu by bylo ještě úžasnější - cítila bych se kompletní, kdybych mohla porodit,“ uvedla Jessica.

Alves doufá, že se stane první transgender ženou, která bude mít transplantovanou dělohu, a v tuto chvíli už se spojila s lékaři, se kterými možnosti konzultuje. „Chtěla bych mít dítě a byla bych šťastná, kdyby mě někdo oslovoval maminko,“ podotkla blondýnka.

Transplantace dělohy se ve světě provedla už několikrát a například ve Švédsku se v rámci studie transplantace dělohy narodilo už několik zdravých dětí. V této zemi také proběhla první úspěšná operace, ze které vzešlo zdravé miminko v roce 2014.

Neuvěřitelné zákroky už proběhly i v České republice a v roce 2019 se narodilo první dítě ženě, která tuto stále ještě velmi unikátní operaci podstoupila. První transplantace dělohy v ČR byla provedena lékaři z IKEM v roce 2016. Pacientkou byla třicetiletá žena s vrozenou vadou, která jí neumožnovala mít vlastní dítě. Dárkyní byla tehdy její třiapadesátiletá matka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám