Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na televizních obrazovkách se často setkáváme s hrdým náčelníkem Apačů Vinnetouem a jeho statečným bílým bratrem Old Shatterhandem. Slavným filmovým mayovkám jsme se věnovali loni a teď vám přinášíme další zajímavosti z jejich natáčení.

Pierre Brice o roli nestál

Dnes už si v roli Vinnetoua nedovedeme představit nikoho jiného než Pierra Brice (†86). Ačkoliv 33letého rodáka z francouzského Brestu myšlenka hrát indiána zpočátku vůbec nenadchla, natáčení filmů o Vinnnetouovi si později vyloženě užíval. Mnozí kolegové o něm prohlašovali, že svou roli nehrál, on prý Vinnetouem prostě byl.

Souboj Tita s Ilčim

Velký milovník psů Brice bral na natáčení svého jezevčíka Ondine, který však záhy uhynul, a francouzského buldočka Tita. Titus byl příběh sám pro sebe, vždyť mu také Brice věnoval ve své autobiografii samostatnou kapitolu.

Nejlepší historka popisuje přerušení záběru, kdy ve filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (1968) jede hrdý náčelník v čele kmene Apačů, ale do krku jeho vraníka Ilčiho je zakousnut malý černý buldoček, který se snaží ochránit svého páníčka před únosem na hřbetě „zlého“ zvířete. Režisér Harald Reinl (†78) prý tehdy hodně zuřil.

Zmlsané hvězdy

Většina herců ze zemí západního bloku nebyla zvyklá na jugoslávskou kuchyni, a tak Brice s představitelem Old Shatterhanda Lexem Barkerem (†54) trávili většinu volna na italském pobřeží, kam se těšili na špagety. Měli prý po krk ražniči a pljeskavic. Vedle toho si Pierre oblíbil resort Méditerrané.

Podnik byl sice v Chorvatsku, vedl jej však Bretonec, a jak se později ukázalo, hercův kamarád z dětství. Zde si labužník Brice liboval v tradičních francouzských pokrmech a zažil zde i několik milostných dobrodružství.

Fanynka dosáhla svého

Představitel Vinnetoua popisuje ve své autobiografii rovněž faux pas, kdy jistá osmnáctiletá rumunská studentka, s níž se sblížil při natáčení rumunsko-francouzského filmu Dákové (1966), přijela tajně na natáčení jednoho z filmů o Vinnetouovi a čekala na Brice v hotelovém pokoji.

Herec, který po skončení natáčení v Rumunsku nemínil v románku pokračovat, byl zprvu pohoršen, jakou lstí tato slečna vymámila jeho chorvatskou adresu ze zastupující agentury v Paříži. Polibek a žhavé tělo dívky jej však odzbrojily, a on tak jejím půvabům podlehl znovu.

Osudem zkoušený Lex Barker

Lex Barker působil jako Old Shatterhand ve filmech velmi mužně, v soukromí však prý byl velmi citlivý až dětinský. Obzvláště co se týkalo vztahu k ženám. O deset let mladší Brice mu prý radil jako starší brácha, což nakonec oběma připadalo komické.

Krátce po natočení prvního filmu celé série Poklad na Stříbrném jezeře (1962) zasáhl osud u Lexe Barkera opravdu krutě. Jeho mladá žena Irene Labhart (†25) zemřela na leukémii. Některé zdroje ale tvrdí, že dokonce spáchala sebevraždu. Jisté však je, že k úmrtí došlo v ložnici, kde se společně uložili ke spánku.

Necelý rok poté natáčel Barker scénu, kdy ve filmu Vinnetou 1, umírá v jeho náručí krásná Nšo-či. Lex se v pauze při natáčení svěřil její představitelce Marii Versini (80), že ve scéně prožíval smrt své ženy podruhé. Lex Barker během natáčení často kotvil v přístavišti na Crvené luce se svou jachtou Peter Pan. Ani Brice nemohl zůstat pozadu, a tak brzy přibyla v přístavišti i jeho jachta, která nesla jméno Winnetou.

Nšo-či milovala mayovky

Představitelka Nšo-či, Francouzka Marie Versini, si přála hrát postavu Vinnetouovy sestry od dětství. Milovala ji a znala ji už jako malá holčička, což je v zemi Julese Vernea naprostá rarita – Karl May je zde prakticky neznámým autorem. Avšak hereččin otec byl profesor germanistiky, a tak Mayovo dílo znal a předčítal je svým dětem před spaním.

Scéna jako z hororu

Ve filmu Vinnetou – Rudý gentleman (1964) hrál banditu Forrestera britský herec Anthony Steel (†80). Byl právě čerstvě ženatý s Miss Rakouska 1957 Hannerl (Johannou) Melcher a ukrutně prý žárlil na Lexe Barkera. Během natáčení byl Steel na place příkladným hercem, avšak večer se v alkoholovém opojení na hotelovém pokoji neubránil žárlivým scénám.

Při jedné z nich ho manželka bodla pilníkem do třísla a bylo nutné zavolat lékaře. Mezitím prý bývalá miss hledala útěchu v náručí Pierra Brice, jemuž byla tato pozornost nepříjemná.

Lump jen na plátně

Známého banditu Rollinse, který ve filmu Vinnetou – Poslední výstřel (1965) náčelníka Apačů zastřelí, hrál Ital Rik Batttaglia (†88). Byl to padouch jen na plátně, ve skutečnosti šlo o Briceova blízkého přítele. Rádi spolu také pořádali špagetové hody. Brice jej ve svém posledním rozhovoru označil dokonce za většího přítele než samotného Lexe Barkera.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám