Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Původně měl mít premiéru už loni, covid ji ale posunul o rok. Film Zátopek režiséra Davida Ondříčka vstoupí do kin 26. srpna. V hlavní roli sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka se představí Václav Neužil.

Na roli Zátopka dřel. Během příprav musel vylepšit kondici a naběhal bezpočet kilometrů. „Když odhlédnu od samotné sportovní přípravy, kdy jsem se musel fyzicky proměnit, musel jsem se pokusit najít Emila v sobě. To je jasný,“ říká. „Když se na to podívám zpětně, myslím, že David Ondříček ve mně styčné body s Emilem viděl dřív než já sám,“ vzpomíná na počátky nejvýraznější role své dosavadní filmové kariéry.

Připravoval se však nejen fyzicky: četl knihy, dobový kontext sbíral v hovorech s lidmi, kteří Zátopka znali. „Ve chvíli, kdy jsem v sobě Emila měl, už jsem se nepotřeboval soustředit na to, kdy klapne klapka. I kdyby se měnil plán natáčení, točily se jiné scény, bylo mi to vlastně jedno. Protože jsem mohl v Emilovi existovat kdykoliv,“ popsal Neužil.

Příběh filmu

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života.

Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí Emila a Dany Zátopkových, kteří spolu navzdory překážkám strávili celý život.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám