Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Umíte si představit televizní léto bez legendárních Chalupářů? I letos se naštěstí setkáme s pány Humlem a Císařem v podání Jiřího Sováka (†79) a Josefa Kemra (†72) a také s Dášou Fuchsovou (Jiřina Bohdalová, 90), řidičem Tondou Čihákem (Vladimír Menšík †58), předsedou Mrázkem (Josef Větrovec †79) i spoustou dalších rázovitých postav a postaviček obývajících seriálovou Třešňovou.

Režisér František Filip (†90) se později nechal slyšet, že se mu do natáčení Chalupářů moc nechtělo. Po přečtení scénáře je považoval za „spotřební zboží“ – i proto, že předtím natočil skutečné seriálové skvosty jako Sňatky z rozumu (1968) nebo F. L. Věk (1970). Nakonec se ale nechal přesvědčit a vdechl život velkému diváckému hitu.

Sovák místo Marvana

Do role Evžena Humla byl zvažován původně Jaroslav Marvan (†72). Jenže ten byl vážně nemocný, a tak točit nemohl. Režisér proto oslovil Sováka, který si považoval za čest, že může převzít Marvanovu postavu.

Filipovi také řekl, že ji vystřihne přesně „po marvanovsku“. Sovákova manželka Anna (†82) později uvedla, že její muž byl také cholerik (ovšem líbezný) stejně jako jeho seriálová postava.

Ze syna byl vnuk

K chalupáři Evženu Humlovi patří neodmyslitelně rádiovka, což byl hercův nápad. Má ji na hlavě od prvního do posledního dílu s jedinou výjimkou – když se účastní promoce svého vnuka Slávka (Jiří Schmitzer, 71). Jak známo, Schmitzer byl ve skutečnosti Sovákův syn, ale v seriálu ho tvůrci omladili o jednu generaci.

Vysmátý Menšík

Celkový rozpočet Chalupářů činil přes 12 miliónů korun. Také herci si přišli na tehdejší dobu na poměrně slušné částky. Josef Kemr a Jiří Sovák si za celé natáčení připsali na účet 70 tisíc Kčs, což odpovídá přibližně dnešnímu tři čtvrtě miliónu.

O mnoho spokojenější mohl být ale Vladimír Menšík, který si vydělal 108 tisíc. V seriálu měl přitom o něco méně prostoru než kolegové Sovák a Kemr. A ačkoli hrál řidiče autobusu, při natáčení ho neřídil, protože to jednoduše neuměl. Jeho podváděnou manželku Aničku ztvárnila Gabriela Vránová (†78), jejíž honorář činil 12 000 korun.

Kuřata? Už nikdy!

Herci Otto Lackovič (†80) a Luba Skořepová (†93), kteří hráli romské manžele, se museli během pauz schovávat v domě před sluncem, aby se na nich neroztekla barva, kterou byli natřeni. V době natáčení panovala totiž velká vedra.

Postava Luby Skořepové měla v seriálu na starosti drůbežárnu. Herečka dávala k dobrému historky, že se jí ještě dlouho po natáčení zdávalo o kuřatech: „…jak se čerstvě narozená kuřátka bojí o život, jak zobají…, jak ta zdatnější vydrží a slabší upadnou, pak je hodí na vůz a odvezou na drůbeží jatka, aby z nich byla drůbeží sekaná,“ vyprávěla s tím, že od té doby nedokázala pozřít kuřecí maso.

Kde hledat Třešňovou

Jak známo, seriálová obec Třešňová se ve skutečnosti jmenuje Višňová a najdete ji na Příbramsku. Natáčení dodnes připomínají informační tabule u památných seriálových míst. Vesnice tak vyšla vstříc turistům, kteří se sem stále přijíždějí podívat.

Chalupáři se vysílali i v cizině – v Německu pod názvem Veselý dům, v Polsku se jmenují Pod jednou střechou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám