Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nebýt odvahy tehdy začínajícího režiséra Zdeňka Trošky (68), rodinná komedie Bota jménem Melichar by nejspíš nikdy nevznikla. Do jejího natáčení se dlouhou dobu nikomu nechtělo, protože filmaři tvrdí, že jejich největšími nepřáteli jsou děti a zvířata. Není divu, mnohdy se chovají nepředvídatelně a bývá s nimi nejvíc práce.

Děti ano, zimu ne

Zdeněk Troška ale tuhle pomyslnou rukavici zvedl se slovy, že se toho nebál. Pro něj představuje hrůzu něco naprosto jiného – zima a sníh. Většinu dne je tma, a tak je na natáčení málo času a do toho všudypřítomné lezavo, které nemá rád. Všimněte si také, že Troška natáčí všechny své pohádky a komedie výhradně v létě.

Bota jménem Melichar, která se odehrává v jedné z pražských škol, se točí (mimo jiné) kolem krádeže luxusních stříbrných kozaček. Autorkou scénáře byla Jana Knitlová (78), která se tři roky předtím prosadila zdařilým scénářem k rodinné komedii Věry Plívové-Šimkové (87) Krakonoš a lyžníci.

Co dělá Radim a Jolanka

Deváťáka Radima, který se líbí spolužačkám, ztvárnil tehdy 17letý David Rauch (54). Zatímco většina dětských herců se v dospělosti filmování nevěnuje, on u řemesla zůstal, i když ne jako herec – působí jako výkonný producent a asistent režie. Nicméně po mnohaleté pauze se objevil i ve dvou epizodních rolích ve filmech Sklapni a zastřel mě (2005) a v Perfect Days – I ženy mají své dny (2011).

V roli žákyně osmé třídy Jolanky uvidíte Reginu Řandovou (53). Absolventka konzervatoře se od té doby objevila v řadě filmů a seriálů, ale s postavou Jolanky je spojována dodnes. V jednom rozhovoru prozradila, že ji to těší, protože jde o krásný film.

„Pořád se mi ještě stává, že za mnou někdo přijde a řekne, že jeho osmileté dítě se na Botu rádo dívá. To je přeci fajn,“ řekla herečka, která je také vynikající dabérka. Jejím hlasem k nám promlouvají Angelina Jolie (46) nebo Demi Moore (58).

S Řandovou se nyní můžete setkávat také v seriálu Slunečná, ve kterém hraje drbnu Simonu. Největší radost jí teď ale dělá dvojnásobná babičkovská role.

Lepší Blažena než Michaela

Třídní krásku a majitelku stříbrných bot „Hromnic“ Michaelu Lamkovou hrála Milada Štýbrová. O roli se ucházela i Veronika Kánská (54), která tehdy sice neuspěla, ale teď ji všichni známe jako Blaženu Škopkovou z trilogie Slunce, seno… „Její výstup během konkurzu mě zaujal a utkvěla mně v paměti. Byla jiná než ostatní, zajímavá. Poznamenal jsem si to, a když jsem uvažoval, koho obsadím do role Bláži, vzpomněl jsem si na ni,“ řekl Troška o své půvabné hrdince z Hoštic.

Rejžův tajný fígl

A jak si se svými dětskými herci režisér poradil? Měl na to prý fígl. Musel se stát jedním z nich, vymýšlet různé volovinky, aby ho přestaly brát jako pana režiséra, a ztratily tak ostych a trému. „Myslím, že se to celkem podařilo,“ konstatoval Troška, o kterém je známo, že na place dovede vytvořit velkou pohodu.

Komedie Bota jménem Melichar, kterou uvidíte 17. 6. na Prima Max, se točila na pražské základní škole v Bítovské ulici. Protože to bylo za plného provozu, objevila se v ní řada tamních žáků a učitelů. A pamětníci se mohou těšit i na písničky Petra Kotvalda (61) a Stanislava Hložka (66), například na legendární Holky z naší školky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám