Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Komedie Fešák Hubert (1984), kterou uvidíte 15. června na Televizi Seznam, sází na atraktivní evokaci „starých dobrých časů“. Žižkovský frajer Hubert Hrabě, zvaný Fešák, se neustále pohybuje lehce za hranicí zákona, protože „vobživa se vždycky ňáká najde… když to není práce!”

V patách je mu neustále policejní inspektor Mourek, který se jej doposud marně pokouší dostat za mříže. Když Fešák unikne z další nastražené pasti, rozhodne se udělat rázný krok a připraví na inspektora elegantní boudu…

Snímek s patinou staré omšelé Prahy natočil zkušený režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Filmařům se podařilo vytvořit skutečnou starosvětskou selanku, v níž musí frajer se švejkovskými rysy vždycky zvítězit nad chronicky amorální „vrchností“. V rámci žánru je jejich film záměrně idealizován a stylizován – celý se pohybuje v rovině určité nadsázky, což byl tvůrčí záměr.

Jeho výsledkem je zábavný snímek s přitažlivými hrdiny a jedinečnou atmosférou první republiky podobně jako Sequensův a Markův televizní seriál Hříšní lidé města pražského.

Skvělé herecké obsazení

Mimořádně šťastné bylo i obsazení titulní role. Tehdy 37letý Karel Heřmánek obdařil svého hrdinu nonšalancí žižkovského světáka. Na natáčení vzpomíná herec rád: „Všechno si náramně sedlo. Sešla se tam skvělá parta báječných lidí a kolegů,“ řekl představitel Fešáka.

Také Petr Kostka skvěle ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. I on vysekl tvůrcům poklonu: „Málokdy něco pochválím, ale tento film se opravdu povedl. Režisér Ivo Novák zažil první republiku a dokonale ji v tom příběhu vystihl,“ zmínil Kostka.

Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (Josef Somr), hromotlucký povaleč Kadlouš (Pavel Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky a Michala Horáčka Frajerů je kolem nás jak kvítí.

Kariéra v Itálii

Hubertovu dívku Růžu Nejedlovou ztvárnila atraktivní Zora Ulla Keslerová, které ve filmu propůjčila hlas kolegyně Eva Hudečková. Keslerová odstartovala svou kariéru jako tanečnice a zpěvačka revuálního dívčího tria. V roce 1968 se jí podařilo prorazit i v zahraničí, konkrétně v Itálii.

Stala se zde fotomodelkou a její snímky se objevovaly na předních stránkách módních časopisů. Padla také do oka italským filmařům, kteří ji obsazovali do snímků napříč žánry. Hlavně horory ji proslavily po celém světě.

Protože Keslerová neemigrovala, mohla se do Československa vracet a zkoušet kariéru herečky i ve své domovině. V Praze jí pak vstoupil do cesty osudový muž, skladatel Petr Hapka.

Seznámil ji s režisérem Jurajem Herzem, který ji v roce 1979 obsadil do hlavní role filmu Křehké vztahy, k němuž Hapka zkomponoval hudbu. V době natáčení Fešáka Huberta byla Keslerová za Hapku provdaná, ale manželství, ze kterého vzešla dcera Petra, se po čase rozpadlo.

Další perličky

Postavu komorníka France měl hrát původně Jiří Sovák. Protože onemocněl, nahradil ho Lubomír Lipský.

V malé roli hudebnice (žena s houslemi) se objevila Emilie Zíchová, která na tento nástroj hrála i ve filmech Matěji, proč tě holky nechtějí (1981) a Kulový blesk (1978).

Hned několik scén filmu vzniklo v okolí jedné z důležitých žižkovských tepen, konkrétně Seifertovy ulice. Četnická stanice stála v Chelčického ulici.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám