Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Filmy o archeologovi s kloboukem Indiana Jonesovi nepohrdne žádný fanoušek dobrodružství. V tomto žánru patří ke kultovním. Série čítá zatím čtyři díly: Dobyvatelé ztracené archy (1981), Indiana Jones a chrám zkázy (1984), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) a Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008). A natáčení pětky je v plném proudu.

Hlavní roli Jonese si zahrál Harrison Ford (78), jemuž sekundovaly desítky dalších kolegů. Pojďme se podívat na ty výraznější.

John Rhys-Davies (77) ztvárnil v prvním a třetím díle roli Sallaha, proslul také jako Gimli v Pánovi prstenů.

Jeho první ženou byla Suzanne Wilkinson, s níž má dva syny. V roce 1985 se rozešli, roku 2010 Suzanne zemřela, trpěla Alzheimerovou chorobou. Od roku 2004 je Rhys-Davies ve vztahu s Lisou Manning, s níž má dceru. Žije střídavě na Novém Zélandu a ve Velké Británii a i ve svých sedmasedmdesáti letech je herecky velmi činný.

Karen Allen (69) si zahrála lásku Indyho Marion, objevila se v prvním a zatím posledním filmu. Na kontě má desítky dalších výrazných snímků jako Starman, Skleněný zvěřinec nebo nověji Co jsme viděli, co jsme slyšeli.

Allen je rozvedená, má dospělého syna a vedle herectví se věnuje podnikání s textiliemi.

Jonathana Ke Huy Quana (49) si můžete pamatovat jako Kraťase z chrámu zkázy, tehdy mu bylo 12 let. Během natáčení se začal učit bojovému umění, u kterého zůstal. Vedle herectví působí také jako kaskadér a choreograf bojových scén.

V roli záporáka Moly Rama se ve druhém díle objevil indický herec Amrish Puri (†72). Proslavil se především v bollywoodských filmech, jichž natočil přes čtyři stovky, byl také významným divadelním hercem. Léčil se s rakovinou krve, zemřel v roce 2005 po prodělané operaci mozku.

Kate Capshaw (67) si můžete pamatovat jako zpěvačku a herečku Willie Scott. Během natáčení se sblížila s režisérem Stevenem Spielbergem, kterého si v roce 1991 vzala za muže. Vychovávají spolu celkem sedm dětí.

River Phoenix (†23), starší bratr slavného Joaquina, byl nadějný mladý herec, jehož život však kvůli drogám předčasně vyhasl. Na Halloween roku 1993 se předávkoval směsí heroinu a kokainu. Přivolaní lékaři už mu nedokázali pomoct. Ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava si zahrál mladého Indyho.

Denholm Elliott (†70) se jako Marcus Brody představil v prvním a třetím díle. Na kontě má desítky filmových i televizních rolí, působil na londýnském West Endu i na Broadwayi. Byl dvakrát ženatý, s druhou manželkou Susan Robinson měl dvě děti. Dcera v roce 2003 spáchala sebevraždu. V roce 1987 herci diagnostikovali HIV, zemřel o pět let později ve svých 70 letech.

Irská herečka Alison Doody (54) se fanouškům dobrodružné série představila jako Elsa Schneider. Známá je také jako Bond girl z filmu Vyhlídka na vraždu.

V roce 1994 se provdala za mediálního magnáta Gavina O´Reillyho. Mají spolu dvě dcery. Rozvedli se v roce 2006. Během natáčení seriálu Beaver Falls se herečka v roce 2011 seznámila s podnikatelem Douglasem De Jagerem, o rok později bohužel podlehl infarktu.

Související témata:
Indiana Jones

Reklama

Další články

Načítám