Hlavní obsah
Článek

Marilyn Monroe (†36) strávila většinu dětství v náhradních domovech. Poprvé se vdala už v 16 letech, aby se vyhnula sirotčinci. Vzala si policistu Jamese Dohertyho, ale rozvedli se po pěti letech manželství.

Herečka v dětství koktala a porucha řeči se jí vrátila na střední škole, v důsledku psychického vypětí pak i v posledním roce jejího života, kdy točila film Něco musí prasknout. S vadou jí pomáhal terapeut.

Přestože byla hojně obsazovanou a opěvovanou herečkou, nervozita během natáčení ji snad nikdy neopouštěla. Podle jejího kolegy z filmu Autobusová zastávka Dona Murrayho měla vyrážku "z nervů" skoro po každé scéně. Se zakrýváním kožních problémů hojně pomáhali maskéři.

Dle její spolubydlící Shelly Winters si Marilyn vedla seznam mužů, s nimiž se toužila vyspat. Mezi nimi figuroval například Albert Einstein a podle všeho na něm nebyl nikdo pod padesát.

Kvůli poslednímu manželovi, spisovateli Arthuru Millerovi, herečka konvertovala k judaismu. Miller byl krátce před svatbou vyšetřován pro komunistické aktivity. Marilyn riskovala kariéru, když u soudu svědčila v jeho prospěch, ovšem díky ní neskončil ve vězení. Vzali se čtyři dny po procesu.

Její matka strávila velkou část života v psychiatrických institucích. Jedním z největších strachů Marilyn bylo, že dopadne stejně. Po rozchodu s posledním manželem v léčebně opravdu skončila, mimo jiné kvůli neklidu a nespavosti. Herečku dokonce drželi ve vypolstrovaném pokoji a měla problémy se odtamtud dostat. Vyhrožovala, že si ublíží, pokud nezmění způsob léčby. Ze zařízení ji dostal až její druhý manžel Joe DiMaggio.

Okolo smrti Monroe dodnes kolují nejrůznější konspirační teorie. Ačkoliv se obecně věří, že se předávkovala, první policista, který dorazil do jejího bytu, věřil, že šlo o vraždu, stejně jako koroner, který podepsal úmrtní list. K tomu přispěl i fakt, že v jejím žaludku nenašli žádné tablety, což napovídalo tomu, že jí barbituráty mohly být podány injekčně. Vyšetřování okresního advokáta z LA z roku 1982 nicméně dospělo k závěru, že neexistuje dostatek důkazů k prokázání, že šlo o vraždu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám