Hlavní obsah
Článek

Skoro se tomu nechce věřit, ale od premiéry legendární komedie Hotel Modrá hvězda (1941) uplyne letos 31. července 80 let. Veselý příběh o mladých lidech, kteří dali do pořádku zanedbaný hotýlek, neztratil nic ze svého kouzla ani po letech. Lví podíl na úspěchu a nadčasovosti snímku má nejen skvělý režisér Martin Frič (†66) a zdařilý scénář plný humorných situací a vtipných dialogů, ale i hvězdné herecké obsazení.

Hotel Modrá hvězda je remakem německého snímku Karla Lamače (†55) Das verliebte Hotel (Zamilovaný hotel) z roku 1933, ve kterém ztvárnila hlavní roli Anny Ondráková (†84). Fričově komedii vdechla esprit osvědčená komediální dvojice Nataša Gollová (†76) a Oldřich Nový (†83), která dva roky předtím excelovala ve filmech Eva tropí hlouposti a Kristián, a byla tehdy na výsluní divácké popularity.

Ke komedii patří happy end

I děj Hotelu Modrá hvězda se točí kolem zchátralého hotýlku, který zdědí přičinlivá hlavní hrdinka, a ke svému překvapení v něm najde tři „squattery“. Poradí si s nimi po svém – nezaměstnaní mládenci si musí dlužné nájemné odpracovat jako hotelový personál.

Gollové a Novému zdatně sekundují i další velké filmové hvězdy tehdejší doby: Adina Mandlová (†81), Ladislav Pešek (†79), Jan Pivec (†72), Antonín Novotný (†92) či Theodor Pištěk (†65). Celý film staví na hereckém souladu hlavních představitelů i na důvtipně rozehraném příběhu, v němž pochopitelně nechybí láska, a jeho děj – navzdory záměnám a omylům – spěje k nevyhnutelně dobrému konci.

Milovník dal přednost chemii

K velkým krasavcům prvorepublikového filmu patřil Antonín Novotný, který v Hotelu Modrá hvězda ztvárnil jednoho z nezaměstnaných mládenců, hudebního skladatele Sojku. Novotný se na stříbrném plátně objevoval od roku 1932 a díky své pohledné tváři s melancholickým pohledem hrával většinou milovníky a mladé, sympatické hrdiny. Z jeho nejznámějších rolí připomeňme například septimána Jindru Benetku ve film Škola, základ života! (1938), medika a trampa Karla v komedii Příklady táhnou (1939) či doktora Marka v další komedii Katakomby (1940).

Sám Novotný ale filmování nebral moc vážně a po natočení Hotelu Modrá hvězda se už k herectví nevrátil. Vystudoval chemii a tomuto oboru zasvětil celý zbytek profesního života. Od roku 1968 žil a působil v SRN. Spolupracoval také s americkou vesmírnou agenturou NASA na smaltových destičkách používaných mj. na raketoplánech.

Nadčasové hity

Typické pro tehdejší filmy bylo, že se téměř v každém z nich objevila písnička, ze které se pak stal velký šlágr (řečeno dobovým slovníkem). Mnohé z nich jsou populární i dnes. S Hotelem Modrá hvězda je nerozlučně spjata slavná píseň Slunečnice v podání Inky Zemánkové a skupiny Lišáci, jejímiž autory jsou Sláva Eman Nováček (hudba) a Josef Gruss (text).

Ve filmu zazněl i populární foxtrot Celý den si zpívám, pod kterým je rovněž podepsána tato autorská dvojice. Nestárnoucí komedii uvidíte 23. května na stanici Prima Max.

Reklama

Další články

Načítám