Hlavní obsah
Článek

Svérázný kantor, zmrzlé zábradlí a přilepené jazyky, tramvajákova nevěrná žena, chybějící blatníky u kola a zablácený tatínek… A také: „Kdo z rodičů chce vidět Idiota, nechť se dostaví do ředitelny“, „Nebij ho do hlavy, bude hloupej“, „Nějakej blbeček nám tu pískal pod oknem, tak jsem vzal šutr…“ a hlavně: „Jmenuji se… Igor Hnízdo!“ Legendární scénky i hlášky z filmu Obecná škola (1991), od jehož premiéry uplyne právě 30 let, známe všichni.

Kultovní klasiku zrežíroval Jan Svěrák (56) podle scénáře svého otce Zdeňka Svěráka (85), který v něm vycházel ze svých dětských zážitků. Příběh se odehrává v prvním „svobodném“ poválečném školním roce 1945–46 na pražské periferii Na Slatinách.

Protagonistou vyprávění je desetiletý Eda Souček, který se svým kamarádem Tondou zažívá nejrůznější klukovská dobrodružství. Morálka ve škole, do které oba chodí, je všelijaká, učitelka Maxová je na své svěřence krátká, a nakonec jí ze vší té šikany hrábne.

A tak na její místo nastoupí mužný a energický učitel Igor Hnízdo, který se v klučičích očích okamžitě stává dokonalým předobrazem hrdinského odbojáře. Co na tom, že pan učitel je tak trochu pohádkář a také sukničkář, který na chlapeckou školu přešel z trestu…

Tříska přebil skutečného Hnízda

Igora Hnízda ztvárnil naprosto famózně Jan Tříska (†80). Jeho výkon byl tak jedinečný, že sám Zdeněk Svěrák k němu uvedl: „Já, když dneska vzpomínám na svého učitele, podle kterého jsem napsal Igora Hnízda, už si ho neumím představit, Tříska mi ho přebil. Když vzpomínám na dětství, tak mě učí Tříska.“ Mimochodem, skutečný Igor Hnízdo se jmenoval Václav Mejstřík, který byl na školu Na Slatinách přeřazen z Vršovic opravdu z trestu.

Léta malin nezralých…

Nápad natočit Obecnou školu vznikl už v roce 1985, kdy Zdeněk Svěrák točil s režisérem Vítem Olmerem (78) snímek Jako jed, a během pauz vzpomínali na zážitky ze školních lavic. Nicméně ne všechny historky, které se ve filmu stanou malému Edovi, se staly i malému Zdeňkovi. A naopak. Například v Obecné škole přijde do školy pozdě uličník Rosenheim, ve skutečnosti se opozdil Zdeněk Svěrák.

Slavní kolegové i nominace na Oscara

Jan Svěrák si tímto filmem odbyl svůj režijní celovečerní debut. A jistě ho hřálo na duši, že Obecná škola zabodovala nejen u fanoušků a u kritiky, ale byla dokonce nominována na Oscara za nejlepší zahraniční film. Režisér do filmu obsadil i tři slavné kolegy – Irena Pavlásková (61) hrála nevěrnou tramvajákovu manželku, Jiří Menzel (†82) gynekologa a Karel Kachyňa (†79) školního inspektora.

Svěrák oslovil dokonce tehdejšího ministra financí Václava Klause, zda by si ve filmu nezahrál miniroli poštovního úředníka. Měl říct pouze: „Zaplatili?“, Klaus ale na nabídku nereagoval.

Další zajímavosti

Postavu ředitele školy měl původně hrát Marián Labuda (†73), který dal ale přednost jinému projektu, a tak ho nahradil Rudolf Hrušínský (†73). Podobně roli fakíra ztvárnil Petr Čepek (†54) namísto zamýšleného Josefa Kemra (†72). Hlavní dětskou roli vytvořil desetiletý Václav Jakoubek, který byl vybrán v konkurzu z více než 1200 dětí.

Natáčení probíhalo z velké části na skutečných místech, spjatých s dětstvím Zdeňka Svěráka, mj. i v činžovním domě na pražském Bohdalci, ve kterém jeho rodina bydlela. V jedné scéně můžeme dokonce vidět Svěrákovu maminku, a to jako paní, která na hřbitově zalévá květiny.

Točilo se také ve Kbelích, Střešovicích a v Hostivaři. Epizoda, v níž učitel Hnízdo vezme třídu na školní výlet, se ale nenatáčela v pohraničí, nýbrž v dnes již bývalém vojenském prostoru v Brdech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám