Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér Juraj Jakubisko oslavil 83. narozeniny tím, že se snad konečně našel termín pro jeho nejnovější film Perinbaba a dva světy. I když byl poslední rok komplikovaný, režisér stále neztrácí chuť žít a tvořit.

„Čas se zastavil, ale rád bych si trochu zavzpomínal. Na Spiši, kde jsme natáčeli, jsme narazili na opravdové nadšence. Pro mě jako tvůrce byl úžasný pocit, že jsem potkal lidi, kteří měli radost, že pracují a jsou součástí našeho filmu. Nikdo z nás tehdy netušil, že brzy přijde doba, která nám zabrání v tvorbě i v práci i radosti z ní. Tvořivost totiž nepatří jen umělcům, ale je podstatou našeho života," míní.

Vedle filmu se Juraj Jakubisko věnuje i dalším aktivitám. „Po vyhlášení všech omezení se mi náhradou za kameru stalo malování, díky kterému si udržuji svou obrazovou fantazii. Namaloval jsem čtrnáct olejových obrazů, hodně grafik, poznámkami a kresbami jsem zaplnil dva objemné diáře," svěřil.

Kromě toho také dopsal scénář k filmu Kruh v Kruhu, který reflektuje období třetího tisíciletí, a věnoval se pokračování knihy Živé striebro, kde mapuje svůj život v letech 1969 – 1989.

"Překvapuje mě, že mnoho z toho, co jsem tehdy prožil, zažíváme i dnes, a nejen u nás. Dnes je celý svět omezený v pohybu a politicky korektní musí být i předpověď počasí,“ hodnotí Jakubisko svůj rok od předešlých narozenin.

Nyní věří, že se 11. listopadu opravdu uskuteční premiéra pokračování Perinbaby, jejíž ukázku vám přinášíme ve videu. „Pokud se nám podaří, aby ti, kteří chrání naše zdraví, nechali tuto starost na nás a na našich lékařích, jako tomu bylo vždy, tak věřím, že se moje druhá Perinbaba potká s diváky a pohladí je po duši. Ten film je o hledání štěstí a lásky. Rád bych všechny povzbudil sloganem filmu: Když věříš snům, splní se ti, když věříš v lásku, najde si tě," uzavřel Juraj Jakubisko.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám