Hlavní obsah
Článek

Vévoda z Edinburghu se narodil 10. června 1921 jako princ Philip Řecký a Dánský. Na svět přišel na Korfu do rodiny prince Ondřeje Řeckého a Dánského a princezny Alice z Battenbergu. Ta byla prapravnučkou královny Viktorie, Philip tak byl vzdáleným příbuzným britské královské rodiny.

Philip byl nejmladším z pěti sourozenců, měl čtyři sestry. Jen krátce po jeho narození musela rodina z Řecka uprchnout. Tehdy 18měsíční princ byl na lodi mířící do Francie zabalený do dek a uložený v postýlce z krabice od pomerančů. Rodina se usadila poblíž Paříže.

Po rozchodu rodičů princ pobýval u sester v Německu a u příbuzných v Anglii. Na studia pak odjel do Skotska, o mnoho let později jej na školu proslulou drsným tréninkem následoval i jeho prvorozený syn Charles.

Tři ze sester se provdaly za německé aristokraty s nacistickými vazbami. O této kapitole princ roky veřejně nemluvil, o jeho odporu k nacistům však, zdůrazňují britská média, nebylo pochyb. Během války sloužil v britském vojenském námořnictvu, v Indickém oceánu nebo ve Středomoří. Žádná z jeho sester nebyla pozvaná na královskou svatbu.

V roce 1937 přišel o sestru Cecilii, která těhotná se čtvrtým dítětem i s rodinou zahynula při leteckém neštěstí. V troskách letadla tehdy našli i tělíčko novorozence.

Přestože mu velkou část dětství nebyla nablízku, výraznou ženou jeho života byla samozřejmě matka. Ve Francii pomáhala řeckým uprchlíkům, v roce 1930 jí byla diagnostikovaná schizofrenie a na víc jak dva roky skončila ve švýcarském sanatoriu. V roce 1938 se vrátila do Řecka, aby zde pomáhala chudým. Během války také pomáhala dětem, sháněla léky a ukrývala židovskou rodinu, vdovu a její dvě děti.

Po válce v Aténách založila vlastní řád, v roce 1967 Řecko kvůli vojenskému převratu opustila. Dožila pod jednou střechou se synem a jeho ženou, královnou Alžbětou II. Zemřela v prosinci 1969 v Buckinghamském paláci.

Princ Philip zemřel 9. dubna 2021. Bylo mu 99 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám