Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Marlona Branda (†80) svého času označovali za nejlepšího herce v historii. Díky výkonům ve filmech Kmotr (1972), V přístavu (1954), Poslední tango v Paříži (1972), Tramvaj do stanice Touha (1951) a dalších se rozhodně není čemu divit. Měl ale také pověst nenapravitelného sukničkáře, tajnůstkáře a podivína nebo excentrického herce s hvězdnými manýry.

Brando vyrůstal v rodině alkoholiků. Otec pijan a násilník bil nejen Marlona, ale i jeho matku. I ta však před dětmi dávala přednost láhvi. Herec se nechal slyšet, že by mu bylo lépe v sirotčinci než s rodiči.

Když po úspěších na Broadwayi začal Brando usilovat o kariéru filmového herce, proslýchalo se, že byly důvodem peníze. Pravdou ale bylo, že se nervově zhroutil kvůli neřešeným traumatům z dětství a potřeboval změnu.

O Brandovi se říkalo, že byl posedlý sexem. Kromě tří manželek a nespočtu slavných i méně slavných milenek, prošla jeho postelí i řada mužů. Sám přiznal, že co se sexu týče, je mu jedno, s kým ho má, jestli s muži nebo ženami.

Jednou z nejpikantnějších byla jeho údajná aféra s rivalem Jamesem Deanem. Veřejně o Deanovi nikdy neřekl nic dobrého a nezdráhal se ho ponižovat. Poměr s ním také nikdy nepřiznal, ale Dean přísahal, že k němu došlo. Tvrdil dokonce, že si Brando liboval v sadismu, a také se nechal slyšet, že mu herec zlomil srdce.

V mládí byl sice lamačem srdcí, v pozdějším věku měl ovšem Marlon problémy s přejídáním a sklony k obezitě. Miloval jídlo, ale přeháněl to s ním tolik, že jeho druhá žena údajně dala zámek na ledničku.

V průběhu své hvězdné kariéry měl oscarový herec problémy rozlišovat realitu od představ a byl velmi nedůvěřivý vůči svému okolí. Navzdory tomu, že byl jednou z nejlépe placených hvězd, byl neustále na pokraji bankrotu. Kvůli záletům měl mnoho potomků, které musel podporovat. Hlásil se celkem k 11 dětem. Spekuluje se ale, že jich bylo ještě víc.

V roce 1990 jeho syn Christian zastřelil Daga Drolleta, přítele své sestry Cheyenne. Drollet měl jeho sestru bít, při incidentu hrál i velkou roli alkohol. Cheyenne, která trpěla depresemi, si vzala život o pět let později.

Navzdory své pověsti byl Brando podle všeho dobrákem a kladl velký důraz na lidská práva. Mezi jeho dobré přátele patřili například Michael Jackson, po němž pojmenoval syna, který zpěvákovi dělal léta šéfa ochranky, nebo Johnny Depp, kterého Brando označil za nejnadanějšího herce své doby.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám