Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sestřenka nedávno zesnulého prince Philipa, lady Pamela Hicks, je dlouholetou přítelkyní a důvěrnicí královny Alžběty II. V dokumenty My Years with The Queen sdílí spolu s dcerou Indií, kmotřenkou prince Charlese, zážitky ze života v blízkosti panovnice. Nápomocné jsou jí zápisky, jež v průběhu let pořídila. Poradil jí to její otec, lord Mountbatten.

Dvaadevadesátiletá Hicks se s královnou zná od dětství a po boku jí byla v nejdůležitějších chvílích, například když se v Africe dozvěděla, že její otec, král Jiří VI. zemřel, a ona se tak stala královnou. Bylo to v Keni, kde skupina pobývala v hotelu postaveném na kmenech stromů. Hicks vzpomínala, že Alžběta „po žebříku vylezla jako princezna a slezla jako královna“.

„Sledovala jsem tu mladou sedmadvacetiletou ženu, úplně opuštěnou, a přemýšlela jsem, zda bude mít sílu plnit tuto celoživotní službu,“ vzpomínala pro změnu na korunovaci v červnu 1953.

Podělila se ale i o vtipné historky, například tu, že si královna dřív schovávala čokoládu ve svém pokoji, aby jí ji „chamtivá“ rodina nesebrala.

Potvrdila také to, co je všeobecně známé: celý královnin život vždy byl usměrňován smyslem pro povinnost. „Je v ní obrovská vnitřní síla. A ta jí zůstala po celý život,“ dodala.

Reklama

Další články

Načítám