Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Každá doba má své idoly, a výjimkou nebyla ani 50. a 60. léta minulého století. Naše babičky a pratetičky byly tehdy zamilované do zpěváka se sametovým barytonem Rudolfa Cortése (15. 3. 1921 – 12. 12. 1986), od jehož narození uplynulo právě 100 let. K jeho největším hitům patřily písně Váš dům šel spát, Nelly Gray, Nejmíň stárne klaun, Kdybych tě neměl rád, Bella Maria, Tiše den začíná nebo Vystavím zeď kolem tebe.

Cortés se stal první opravdovou hvězdou čs. pop music. Objevil se i v několika filmech. Dlouhou dobu byl také prvním a úspěšným představitelem Limonádového Joea, v jehož roli vystupoval od roku 1955 v Divadle estrády a satiry (dnes Divadlo ABC). Když se však v roce 1964 točila filmová verze, Joea ztvárnil Karel Fiala (†95) a písně nazpíval Karel Gott (†80). Sám Cortés si ve slavné komedii zahrál jen epizodní roli pistolníka.

První umělecké krůčky

Původně se vyučil kožešníkem a této profesi se věnoval několik let. Ještě při zaměstnání si ale přivydělával jako člen tanečního orchestru Metropolitan a v kapele Jaroslava Maliny. První profesionální vystoupení absolvoval v letech 1940 – 1941, kdy se stal kmenovým zpěvákem jazzového orchestru Emila Ludvíka. V letech 1942 – 1944 pak působil v německém divadle Moravské Ostravy. V roce 1944 byl totálně nasazen v plzeňské Škodovce, kde pracoval až do konce druhé světové války jako soustružník.

Osvědčil se i v divadle

Po válce začali Jiří Voskovec (†76) s Janem Werichem (†75) připravovat pro Karlínské divadlo muzikál Divotvorný hrnec a Cortés se zúčastnil konkurzu, ve kterém uspěl. Ztvárnil postavu sympaticky rebelského Woodyho a prokázal, že mu to jde dobře i na divadelních prknech. Tím také odstartovala i jeho pozdější úspěšná spolupráce s orchestrem Karla Vlacha (†74), s nímž pak natočil přes 300 nahrávek. Svůj talent využil i v dalších muzikálech, operetách a hudebních komediích. V roce 1954 přešel do již zmíněného Divadla estrády a satiry, nadále ale pokračoval i ve své pěvecké kariéře.

Koncem 60. let se objevoval často i na televizní obrazovce. S legendárním orchestrem Karla Vlacha absolvoval také řadu zájezdů doma i v zahraničí. Pak vedl vlastní estrádně revuální skupinu, s níž vystupoval v populárním pražském nočním podniku Alhambra. Byl elegantní, mužný a svým hlasovým projevem budil dojem, že zpívat je snadné a samozřejmé. Asi nepřekvapí, že ovlivnil i celou řadu svých současníků a následovníků, zejména zpěváky jako byli Richard Adam (†86), Jiří Vašíček (†68) či Milan Chladil (†53).

Exotický původ

Oblíbený zpěvák byl ke smůle všech svých obdivovatelek ženatý, a to dokonce dvakrát. S první manželkou Dagmar měl dceru Dagmar a syna Rudolfa, s druhou ženou Alenou měl syna Davida. A jak tento fešák s krásným a sametově hebkým hlasem přišel ke svému exotickému příjmení? Původně se totiž jmenoval po otci Kraisinger.

Zpěvákova matka Mercedes Cortés ale pocházela z Brazílie a s budoucím českým manželem se seznámila během jeho pracovního pobytu v Uruguayi. Když pak Rudolf začal zpívat s orchestrem Karla Vlacha, kolegové mu poradili, ať si jméno změní, protože je příliš dlouhé a zní německy. To tehdy nebylo „in“, a tak přijal matčino příjmení.

Příčinou zpěvákovy smrti byla vážná, postupně se rozvíjející nemoc, kvůli níž se musel předčasně vzdát umělecké činnosti. Choroba ho nakonec vyřadila i z běžného života.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám