Hlavní obsah
Článek

Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel herec, spisovatel a písničkář Jan Vodňanský. O jeho úmrtí informoval jeho kamarád Ondřej Suchý i producentka Kamila Zlatušková.

„Covid-19 kosí v řadách mých přátel! Dnes v noci jsem dostal zprávu, že po dvoudenním pobytu v nemocnici zemřel včera večer na covid humorista, herec, básník, zpěvák, filozof, pedagog Jan Vodňanský, ve věku nedožitých 80 let,“ napsal na sociální síti bratr Jiřího Suchého.

„Vzpomínám na tebe, Honzo, a budu si Tě připomínat ve všech těch srandách, které jste napsali společně s Petrem Skoumalem! R.I.P,“ dodal.

Na Vodňanského vzpomínala také Kamila Zlatušková.

„Po dvou dnech hospitalizace s covidem zemřel humorista, básník, zpěvák a nesmírně hodný a chytrý člověk. Protože se narodil ve stejný den a ve stejné porodnici jako Václav Klaus, existovaly veselé teorie o tom, že v porodnici mohlo dojít k tragické záměně - humoristou a showmanem měl být Václav Klaus a prezidentem Jan Vodňanský,“ napsala Zlatušková.

Jan Vodňanský dvacet let spolupracoval s Petrem Skoumalem (†76), s nímž vytvořil úspěšnou autorskou dvojici. Společně vystupovali se svým programem slovních hříček a písniček.

Psal básničky a písničky pro děti (například Jak mi dupou králící) i texty k filmovým písním (Přijela k nám pouť, Jen ho nechte, ať se bojí). Aktivně se věnoval tvorbě pro děti, ale po podpisu Charty 77 byla jeho činnost omezována. Po revoluci krátce obnovil svou spolupráci s Petrem Skoumalem a vystupoval v dětských pořadech – Studio Rosa, Júhele neděle. Jeho texty pro dospělé byly plné osobitého humoru a brilantních slovních hříček.

Reklama

Další články

Načítám