Hlavní obsah
Článek

Všichni ji známe jako naivní učnici Andulu z filmu Lásky jedné plavovlásky (1965), která se zakouká do přelétavého klavíristy Mildy (Vladimír Pucholt, 78), a vypraví se za ním z maloměsta do Prahy. Za námětem nesmrtelného filmového příběhu je skutečná příhoda. Režisérovi Miloši Formanovi (†86) ji vyprávěla mladá dívka s velkým kufrem z Varnsdorfu, která naletěla jednomu inženýrovi. Než ji svedl, dal jí falešnou adresu, aby za ním přijela do Prahy.

Tleskal jí celý svět

Formanův snímek s Hanou Brejchovou (74) v hlavní roli měl úspěch nejen u našich diváků, ale bodoval i ve světě – získal dokonce nominaci na Oscara. Zahajoval festival v New Yorku v roce 1966, líbil se v Cannes i v Londýně a porota na festivalu v Benátkách přiznala Haně Brejchové třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon. Představitelka Anduly za sebou tehdy nechala i velkou hvězdu a mezinárodní sexsymbol Claudii Cardinale (82)!

„Přijela jsem do Benátek a najednou jsem tam viděla Cardinalovou, Felliniho… Já měla vytřeštěné oči, otevřenou pusu. Miloš vždycky říkal: Zavři pusu, nejsi v Praze,‘“ vyprávěla později Hana Brejchová, jejíž honorář za film činil 5000 korun plus příplatek 500 korun za odvážnou postelovou scénu.

To bylo slziček…

Do té se jí ale příliš nechtělo. Režisér ji nejdřív ujistil, že se bude točit v kombiné, pak v podprsence a v kalhotkách, ale pak nařídil, že všechno musí dolů. To bylo slziček… Jenže Brejchové nebyly nic platné. Ve scéně jí sice nejsou vidět prsa ani klín, ale i tak s ní měla problém.

Točilo se tak, že režisér s kameramanem Miroslavem Ondříčkem (†80) byli na skříni, a Pucholt ležel Brejchové v klíně. „A Láďa chtěl zvednout hlavu, že se na mě podívá, jenomže já jsem si uvědomila, že na tý skříni je Miloš a Ondříček a řekla jsem: Ne! A Miloš to tam nechal,“ vzpomínala na natáčení Brejchová.

Vztekloun Krejčík

V roce 1967 dostala další nabídku, která by okořenila její herecký rejstřík. Měla hrát znásilněnou Haničku v komedii Svatba jako řemen, jenže režisér Jiří Krejčík (†95) byl pruďas a po několika dnech ji vyhodil. Postavu pak ztvárnila Iva Janžurová (82), kterou Krejčík původně obsadil do role podvedené nevěsty.

Hana Brejchová se vám možná vybaví i jako modelka Vránová ve filmu Nejkrásnější věk (1968) Jaroslava Papouška (†66). Zahrála si i v jugoslávském dramatu Zámečtí býci (1967) o partě kluků z výchovného tábora a v koprodukčním čs.-francouzském snímku Těch několik dnů… (1968) reflektujícím srpnovou okupaci Československa. Její další role byly spíše vedlejší, a to i přesto, že se objevila asi ve 30 filmech a několika TV seriálech. Andulu ve vrcholném Formanově filmu ale už nikdy nic nepřekonalo.

Dnes žije v ústraní

Jak známo, herečka pochází z početné rodiny a je mladší sestrou slavnější Jany (81), která od 60. let patřila k největším hvězdám čs. filmu. Hana Brejchová se postupem času orientovala spíš na rodinu než na herectví a v průběhu života musela překonávat řadu životních těžkostí i milostných zklamání. Před kamerou se objevila naposledy v roce 1995 v komedii Divoké pivo a pak se stáhla do ústraní.

V roce 2009 vypukl v jejím pražském bytě požár, a protože se při něm nadýchala jedovatých zplodin, musela být delší čas hospitalizována. Dnes žije Hana Brejchová v domě s pečovatelskou službou v Buštěhradě. Se sestrou Janou, která pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, není už řadu let v kontaktu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám