Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Elegán, který svým podmanivým hlasem a vybranými způsoby okouzlí každou dámu – to je Kristián v podání Oldřicha Nového ve stejnojmenné komedii režiséra Martina Friče. Světák, který patří k váženým hostům luxusního Orient baru, je ale ve skutečnosti uťápnutý úředník Alois Novák, který pracuje v cestovní kanceláři. Má také oddanou manželku Mařenku (Nataša Gollová), která o jeho druhém já nemá ani potuchy. Jednoho večera Kristián natrefí v baru na rozmarnou krásku Zuzanu (Adina Mandlová) a ta jeho dvojí život prokoukne.

Neodolatelný svůdce

Oldřich Nový sice nepatřil k typickým krasavcům, ale milovníky hrál poměrně často. Lví podíl na tom mělo jeho kouzlo osobnosti a kultivovaný projev. Jemu samotnému hodně záleželo na tom, aby na plátně vypadal dobře, a protože si uvědomoval, že pravou tvář má pohlednější než levou, snažil se ke kameře natáčet především zprava. Trval také na tom, aby mu při chůzi dávali pod nohy cihly, aby byl vyšší než Adina Mandlová.

Rozhodně ale netušil, že Kristián bude mít takový úspěch. Za hlavní roli inkasoval tehdy 20 tisíc korun, ale jeho pozdější honoráře šplhaly až ke 100 tisícům, čímž se zařadil do první ligy.

Mandlová a její róby

Film, jehož natočení vyšlo na 675 tisíc korun, vznikl v rekordním čase 23 dnů. Němci totiž Čechům vyhradili v ateliérech na Barrandově pevně daný čas, do kterého se museli vejít.

Film známe pouze v černobílé verzi, a tak si barvy kostýmů či rekvizit můžeme jen představovat. Naštěstí se dochovaly poznámky skriptky, která měla na starosti kulisy v první scéně v salónku Orient baru. Díky nim víme, že karafiáty s pivoňkami, které byly ve váze na stolku, byly červené a růžové. A Adina Mandlová měla zelené šaty. Mimochodem, herečka si své róby nechávala šít v nejprestižnějším pražském salonu u Podolské.

Goebbels snímku nepřál

Česká premiéra měla smutné načasování – Kristián šel do kin sedm dní po vypuknutí války a lidé měli tehdy úplně jiné starosti. V lednu 1954 zažil obnovenou premiéru a v kinech ho zhlédly téměř dva milióny lidí.

Film se ale za války nesměl promítat na Slovensku. O to se postaral říšský ministr propagandy Josef Goebbels, který řekl, že v Německu existuje již dost podobných veseloher. Za zmínku jistě také stojí, že Čs. televize vysílala Kristiána do roku 1989 ve zkrácené verzi. Byly z něj totiž vystřiženy scény s Járou Kohoutem (Novákův kolega z cestovní kanceláře), který v roce 1948 emigroval.

„Zavřete oči, odcházím…“

Z písně „Jen pro ten dnešní den“, jejímiž autory jsou Sláva E. Nováček a Josef Gruss, se stal nadčasový hit. A kultovní je i hláška „Zavřete oči, odcházím…“, kterou představitel Kristiána pronese svým legendárním hlasem krátce předtím, než se z baru vytratí.

Skvělou konverzační komedii, která právem patří do zlatého fondu naší kinematografie, přijali diváci i dobová kritika s nadšením a rádi se na ni podíváme i dnes. Příležitost bude 26. a 27. února na Televizi Seznam.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám